Evo šta je otkrilo zloglasni Balkanski kartel: Pokušali da dođu do Grčke, a onda se desila prava "sitnica"
Policija, Foto: RINA

organizovani krimial

Evo šta je otkrilo zloglasni Balkanski kartel: Pokušali da dođu do Grčke, a onda se desila prava "sitnica"

Pas reagovao na crno uže, odala ih farba sa šrafova

Objavljeno:

Ogranak Balkanskog kartela koji je predvodio Lozničanin Miroslav Starčević i bivši "Pink Panter", Mladen Lazarević, prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, organizovao je šverc kokaina zajedno sa vođom kavačkog klana, Radoje Zvicerom i glavnim operativcem klana "Amerika", Zoranom Jakšićem. Njihov plan je bio da drogu prenesu iz Južne Amerike u Grčku gde je trebalo da se dalje distribuira u zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije. Međutim, njihov plan je propao kada je policija presrela brod na Arubi i uhapsila 11 državljanina Crne Gore. Zbog toga, pojedinci su morali da popiju lekove za smirenje.

Kako se navodi u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK), policijski službenici Obalske straže na području Kariba na Arubi, presreli su u noći između 24. i 25. februara 2020. godine brod, te uhapsili crnogorske državljane koji su bili posada broda - kapetana Željka Dragišića, šefa palube Tripo Biskupovića, oficira Andriju Mugošu, glavnog mehaničara Mihaila Đorđevića, mehaničara Vidoja Latkovića, mornara motoristu Vaska Radonjića, elektrotehničkog oficira Nikolu Martinovića, šefa palube Dragoljuba Živkovića, mornara Zorana Gojkovića, mornara Nikolu Markića i kuvara Dragana Mašanovića.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: detective-info.com.ua/Kurir

Oglušavali se o naredbe

Iz Zapisniku Obalske straže na području Kariba, prema optužnici, dokazuje se da je 24. februara 2020. godine oko 2.37 sati, po vremenskoj zoni Kvebek, dežurni oficir Obalske straže u Karipskom području, putem aplikacije "Vac ap", primio pisanu poruku od obaveštajnog odeljenja Kolumbijske mornarice, koja se odnosila na nepoznato Go-Fast plovilo, koje je izvršilo pretovar opojnih sredstava na komercijalno plovilo "Aresa" koje je plovilo pod kamerunskom zastavom, a koje se nalazilo na teritorijalnim vodama Venecuele. Istog dana, u dogovoru sa postupajućim tužiocem, dat je nalog da se uđe na brod "Aresa" i da se plovilo dovede u ispostavu Aruba.

Članovi Obalske straže Kraljevine Holandije, u Karipskom području, prema Zapisniku Obalske straže na području Kariba, dobili su 24. februara dojavu od dežurnog oficira kontaktnog centra "Aruba", u vezi sa plovilom "Aresa", nakon čega su preduzete radnje u cilju presretanja navedenog plovila.

Nakon više neuspelih pokušaja presretanja, upotrebom rotacionih svetala, sirene, ručnih signala i pozivima preko internacionalnih radio kanala, jer se posada o naredbe oglušavala, Obalska straža je odlučila da se ukrca na brod", navodi se u optužnici JTOK.

Pas reagovao na crno uže, odala ih farba sa šrafova

Prema Zapisniku, oko 18.40 sati, započet je pregled broda pomoću psa tragača koji je dao pozitivni signal kod zida, u sredini desne strane plovila, gde je pronađeno malo crno uže na koje je pas pozitivno reagovao. Na dalje, oko 21.45 sati, u prisustvu glavnog mašinovođe Đorđevića, izvršen je pregled mašinskog odeljenja broda, kojom prilikom je Đorđević izjavio da su svi rezervoari za gorivo puni oko 88 odsto, imajući u vidu planiranu dugu plovidbu do Grčke. Međutim, pored rezerovara, pripadnici policije uočili su tragove farbe koje potiču od frašova za pričvršćavanje poklopca rezervoara, nakon čega su otvorili isti. U njemu, kako se navodi u optužnici, nije bilo goriva, već su u njemu bila skrivena opojna sredstva. Istražni tim Mornarničkog korupusa, izvadio je i prebrojao ukupno 211 paketa sa opojnom drogom. Utvrđeno je da je rezervoar bio potpuno prazan kako paketi ne bi mogli da se nakvase tečnošću.

U optužnici se, između ostalog navodi i da su policijske snage sa Arube pronašli u rekreativnom prostoru broda - dva papagaja.

Policija
Policijafoto: RINA/Ustupljene fotografije

"Popio sam bromazepam"

Prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, 25. februara 2020. godine, nakon što su pravosudni organi Arube zaplenili opojnu drogu "kokain", Ljubiša Lindo je ostvario komunikaciju sa nepoznatim licem u kojoj ga obaveštava da je brod zaustavljen na Arubi, da je "pala" roba i posada, te da su snimljeni iz vazduha kada se utovarivalo na vodi, o čemu prosleđuje poruke Zorana Todorovića, koji koristi nadimak "Charls" i fotografije novinskih članaka, uz komentar da je morao da popije bromazepam i da je dobro da nije sve rizikovao.

Nepoznata osoba je poslala fotografiju, prema optužnici, Ljubiši Lindo sa predovom novinskog članka na srpski jezik u kome se javno vidi da se radi o brodu "Aresa", nakon čega se dogovaraju da se sutradan dogovore da li će "ići u rizik" sa drugim brodom.

Lindo: Šta radiš? Glava me zabole u momentu, zaustavili su brod na Arubi. Pala roba, posada. Izgleda da su iz vazduha snimili kad se utovaralo na vodi. Nikome ni reči, molim te.

NN lice: Vidim sve, ne mogu zaspati.

Lindo: Šta ćemo? Ne mogu da verujem. I ja sam sad popio bromazepam.

NN lice: Šta je sa drugim brodom. Ovde piše da je tona na ovom.

Lindo: Sutra ću kad ohladim glavu dobro razmisliti. Ne radi mi mozak. Žao mi posade, ljudi.

NN lice: Ma da, oni naje**še ljudi.

Sutradan, kako piše u optužnici JTOK, Lindo i nepoznato lice su nastavili komunikaciju u kojoj komentarišu kako se u drugoj turi promeniti "sistem", te da je šteta jer su mnogo novca dali u pripremu posla.

Lindo: Jesi video snimak iz aviona? Još smo tempirali noć da se utovari. Samo molim te, nikome ni reči.

NN lice: Video sam sve, čitao sam na ovom sajtu 24ora.com. Holanđani su upali na brod. Ma nisam lud, ne brini.

Lindo: Dobro je što se nismo zaleteli i rizikovali sve.

NN lice: Ma da, tačnoo kao da si predosetio. Je**ga, šta bi. Žao mi ljudi.

Lindo: I meni, osam ih na brodu. Posada od našeg druga. Ali dobro je što su na Arubi, neće pop***ti mnogo. Četiri-pet godina.

Finansiranje branioca, posade i njihove porodice

U optužnici JTOK, navodi se da je Radisav Radović, nakon što je droga zaplenjena na Arubi, formirao grupni čet na kriptovanoj aplikaciji "Skaj", gde su poruke, osim Radovića, razmenjivali Miroslav Starčević, Mladen Lazarević i Damjan Vukašinović.

Tom prilikom su, kako se sumnja, dogovarali aktivnosti koje su se odnosile na uhapšenu posadu na brodu "Aresa", angažovanje i finansiranje branioca, kao i finansiranje posade i njihovih članova porodica.

"Navedenom komunikacijom dokazuje se da je za komunikaciju sa branicem mornara bio zadužen Damjan Vukašinović koji je, preko posrednika, nepoznatog lica koje je na aplikaciji koristilo nadimak "Kuifje support", dobijao informacije o uhapšenima u toku krivičnog postupka", navodi se u optužnici.

Mladen Lazarević, prema optužnici, obavestio je učesnike grupnog četa da će dostaviti novac u iznosu od 10.000 evra za advokata na području Holandije.

Sutradan, Damjan Vukašinović je poslao poruku sa posrednikom, kojom prilikom isti obavestio da branilac insistira na novcu i da je potrebno da se organizuje plaćanje.

Bonus video:

03:13

POTRAGA ZA SILOVATELJEM SA ZVEZDARE U TOKU! Kurir ispred mesta zločina: Zbog jednog traga policija će ga verovatno brzo pronaći

(Espreso/Blic/Preneo Espreso hronika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.