Ubica likvidiran, troje u pritvoru, traži se i izručenje brata: Ovo je sve što znamo o ubistvu policajca u Loznici
Nikola Krsmanović, Foto: ATA Images, Facebook

TRAGEDIJA

Ubica likvidiran, troje u pritvoru, traži se i izručenje brata: Ovo je sve što znamo o ubistvu policajca u Loznici

Do ubistva je došlo oko 00.55 sati prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu.

Objavljeno:

Nikola Krsmanović (34) ubijen je u noći između 17. i 18. jula u Lipničkom Šoru kod Loznice kada je u njega pucao Faton Hajrizi koji se nalazio u taksiju tutinskih registracija koji su Nikola i njegov kolega Vjekoslav Ilić zaustavili radi rutinske kontrole. Danas će mladi policajac biti sahranjen u selu kod Loznice.

Do ubistva je došlo oko 00.55 sati prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu. U automobilu su bili Hajrizi i taksista. Zatražena su im dokumenta, koja su predali, a potom su dva granična policajca pozvala Hajrizija da izađe iz automobila, što je on i uradio. Ponašao se normalno. Međutim, dok su proveravali dokimenta, Hajrizinje zapucao.

Pogodio je Nikolu u grudi, a neki od očevidaca tvrde i da se vratio i pucao još jednom dok je mladi policajac bio na zemlji.

Njegovog kolegu ranio je u rame, s leđa.

Nikola Krsmanović
foto: Facebook

Ilić je proveravao Hajrizijeva dokumenta kada je došlo do pucnjave. Nije video Nikolu i mislip je da je uspeo da pobegne.

Vjekoslav je uzvratio paljbu, ali nije uspeo da pogodi Albanca. Spotaknuo se o žardinjeru i pao, te je Hajrizi najverovatnije mislio da je i on mrtav i nije mu prilazio. Pozvao je suprugu, rekao joj da je ranjen i da zove Hitnu pomoć.

Nakon što je pobegao, taksista koji ga je vozio sačekao je policiju, nakon čega je uhapšen.

Pronađen pasoš

Na licu mesta pronađen je pasoš Artana Hajrizija (33) i nemačka lična karta, te je Fatonov brat bio inicijalni osumnjičeni. Počela je potraga, kako u Srbiji, tako i u BiH jer je granica blizu Loznice i sumnjalo se da je osumnjičeni tamo pobegao.

Novi osumnjičeni

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do preokreta kada su u pitanju ingormacije. MUP je objavio da se Artan Hajrizi nalazi u nemačkoj i da on nije ubio policajca, te da je glavni osumnjičeni njegov brat Faton Hajrizi, koji je 6. jula pobegao iz zatvora na KiM, što je bilo njegovo deveto bekstvo.

Njihov otac rekao je da je Faton ukrao Artanov pasoš i ličnu kartu, a isto je za albanske medije ispričao i sam Artan.

Faton hajrizi poznat je kao pripadnik tzv. OVK koji je ubio ruskog vojnika KFOR. Sumnjalo se da je on nakon ubistva pobegao u BiH.

Dok je policija pretraživala teren u Loznici i njenoj okolini, u Bijeljini je uhapšen muškarac koji se dovodi u vezu sa Hajrizijem.

Zoran R., Ivana R., Loznica
foto: Društvene mreže

Muškarac je lišen slobode u jednom ugostiteljskom objektu u Račanskoj ulici, koju je prethodno blokirala policija, odnosno postavljen je punkt na kom je rađena provera vozila i lica.

Hajrizi se, pre nego što je ubio pripadnika granične policije, uputio kod sada uhapšenog Zorana R. Taksista je trebalo da ga odveze od Tutina do Trbušnice, odakle je trebalo da nastavi do Bijeljine, a muškarac uhapšen u Bjeljini bio je taj koji mu je organizovao prevoz od Preševa.

Spomenuti taksista, koji je takođe uhapšen, rekao je da mu je Hajrizi rekao da ide kod izvesnog Marka Markovića, koji je vlasnik hotela u Bijeljini.U Mladenovcu je uhapšena i njegova supruga Ivana R, koja je označena kao pomagač.Nakon hapšenja utvrđeno je da je i sam Zoran R. begunac. Kod njega su, prilikom hapšenja, pronađena falsifikovana dokumenta na ime Marko Marković. Uhapšen je 2019. godine kao pripadnik kriminalne grupe od koje je zaplenjeno više tona marihuane. U Specijalnom sudu u Beogradu osuđen je na osam godina zatvora, ali pošto ga je sud pustio da se brani sa slobode uz jemstvo, on je pobegao i o njemu se godinama ništa nije znalo.

Ivani R. su lisice na ruke stavljene jer se sumnja da je takođe učestvovala u organizaciji transporta za Hajrizija.

Dačić: Artan Hajrizi laže

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da brat osumnjičenog Artan Hajrizi laže o tome da mu je brat ukrao lična dokumenta.

- Lice čija su dokumenta kod naše policije, Artan Hajrizi, dao je izjavu policiji u Hanoveru danas u 11:55 časova da mu je prekjuče njegov brat Faton iz njegovog stana u Hanoveru ukrao lična dokumenta - rekao je Dačić juče.

On je rekao da je "u pitanju klasična laž".

- Po kojoj logici se on iz Hanovera vraća u Preševo ilegalno i ponovo pokuša da ilegalno ode u Nemačku? Iz ovoga se jasno vidi da je to dogovoreno ranije i da je reč o organizovanom aktu. Nemačka policija treba hitno da odgovori da li je Faton bio u Hanoveru i kako je ušao i izašao, kako se našao u Preševu i zašto, sa kojim ciljem? Posledica tog terorističkog akta i organizacije je ubistvo policajca, i zato tražimo i očekujemo punu saradnju sa nemačkom policijom i EULEKSOM, a ne laži u koje niko ne veruje - izjavio je Dačić.

Potraga od jutarnjih sati

Iako su juče pripadnici SAJ i Žandarmerije sa psima pretraživali polja oko mesta ubistva, a helikopteri nadletali šire područje Loznice, potraga za Hajrizijem nije bila uspešna. Vesti o tome da je pronađen nisu stizale ni iz BiH.

Zbog toga je potraga nastavljena i danas, od ranih jutarnjih sati, a MUP je pozvao građane da se obrate policiji ukoliko negde vide Hajrizija.

Današnja pretraga fokusirana je na obe obale Drine, a područje su nadletali helikopteri i dronovi.

Dok se još tragalo za Hajrizijem, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je danas istragu ubistva policajca.

Ubijen Faton Hajrizi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, našto pre 14 sati, objavio da je Faton Hajrizi ubijen u sukobu s policijom. On je, zbog pružanja otpora policiji, likvidiran u Drinskoj ulici kod broja 21.

Saznanja o lokaciji optuženog za ubistvo policija je dobila od meštanina koji je javio da je Hajrizija video kod nekadašnje Viskozine visokocrpne stanice, te je policija odmah blokirala taj deo grada.

Faton Hajrizi
foto: MUP Srbije

Prema informacijama do kojih je došao Telegraf.rs, Hajrizi je prolazio ljudima kroz dvorišta, a jedan meštanin prepoznao ga je na snimku sa nadzorne kamere svoje radnje.

Do neutralisanja pretnje došlo je jer je Hajrizinpucao na policajce. I pored štitova, šlemova i pancira bilo je teško zaštititi se kada je Hajrizi ispalio "kišu metaka". Neki od policajaca su povređeni i na lice mesta su upućena četori saniteta Hitne pomoći.

Hajrizi je likvidiran dok je pokušavao da pobegne ka Banji Koviljači. Od juče se krio u napuštenim kompleksu fabrike u kom se inače kriju migranti iz Preševa.

"Dva dana smo ga pratili"

- Dva dana smo ga pratili na kamerama, prvo je ukrao bicikl, bio je spreman da ubije još nekog. Fatonov brat je lagao da mu je ovaj ukrao dokumenta, on mu ih je poslao u Srbiju. Sutra ću ponovo doći, na sahranu Nikole Krsmanovića - rekao je Dačić dok je bio na licu mesta u Loznici.

Dačić je potvrdio da je Hajrizi ranio nekoliko pilicajaca, a rupe od metaka mogle su da se vide i na vetrobranskom staklu jednog policijskog vozila.

- Tražićemo da se iz Nemačke izruči Artan Hajrizi, brat ubice. To su bile dve neprospavane noći za sve nas. Od sada će biti angažovane sve linije, policijske stanice, SAJ, helikopterske stanice, uprave granične policije. Tu ćemo uključiti i saobraćajnu policiju. Bilo je uključeno 400 ljudi. Doveli smo vas ovde da vidite kako to izgleda. Pucao je, policija ga je likvidirala, nije bilo moguće da se preda. Reč je o surovom i ogrezlom kriminalcu, ovo je peto ili šesto ubistvo - rekao je Dačić.

Dačič je dodao da je Hajrizi u policiju ispalio devet hitaca, a potom pokušao da šobegne preko njive. Međutim, policija ga je likvidirqla jendim metkom.

Bonus video:

01:46

Ivica Dačić izjava

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.