Ovo su najopasnija jezera u Srbiji: Kupači povedite računa, u jednom i dalje traje potraga za nestalim mladićem!
Jezera u Srbiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Inspiracija Dunav, Wikipedia, Printscreen, Wikipedia/Sing.Rab

veliki oprez

Ovo su najopasnija jezera u Srbiji: Kupači povedite računa, u jednom i dalje traje potraga za nestalim mladićem!

Igor Vidojković je poslednji put viđen u nedelju, a nesrećni momak je spas od letnjih vrućina sa braćom potražio na Krajkovačkom jezeru

Objavljeno:

Igor Vidojković (30) iz niškog sela Kamenica nestao je u nedelju na Krajkovačkom jezeru kod Niša, a kobnog dana, nesrećni momak je spas od letnjih vrućina sa braćom potražio na ovom zloglasnom jezeru iako na njemu važi zabrana za kupanje. Portal Nova.rs otkriva koja jezera slove za najopasnija u Srbiji upravo zbog tragedija koje su se dešavale.

Igor Vidojković je poslednji put viđen u nedelju, a nesrećni momak je spas od letnjih vrućina sa braćom potražio na Krajkovačkom jezeru. Međutim, oko 16 sati kada je ponovo ušao u vodu, više nije izašao.

Inače, Krajkovačko jezero je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci, levoj pritoci Južne Morave. I pored istaknute zabrane za kupanje, omiljeno je mesto za ovu vrstu zabave, tako da je tokom leta puno kupača iz Merošine, Prokuplja i Niša.

Ovo nije jedina tragedija na Krajkovačkom jezeru i godinama unazad se apeluje da kupači izbegavaju kupanje u njemu.

Kupači, u nameri da se rashlade u vrelim letnjima danima, neretko osveženje traže na jezerima bez uređenih plaža i službe za spasavanje, zbog čega je na njima zabranjeno kupanje. Ipak, čak i kada nema zabrana, neka jezera godinama unazad važe za opasna, zbog čega kupači moraju dobro da pripaze, a slabiji plivači dobro da razmisle pre nego što uđu u vodu.

Igor Vidojković
Igor Vidojkovićfoto: Facebook/Igor Vidojković

Ovo su neka od najopasnijih jezera u Srbiji.

Bovansko jezero

Bovansko jezero godinama je mesto gde se Nišlije tokom leta rashladjuju. Ipak, slovi za izuzetno opasno zbog dubine, ali i mutne vode.

Proteklih godina, često se o njemu pisalo zbog tragedije koje su se dešavale.

Srebrno jezero

Srebrno jezero jedno je od najpopularnijih destinacija u Srbiji za letovanje. Tokom letnjeg perioda prepuno je turista, a vrlo često se o njemu pisalo zbog tragedija koje su se dešavale.

Na ovom jezeru zabeleženo je jako puno utopanja, a javnost Srbije i dalje živo seća slučaja pogibije dva brata.

Braća Stefan i Nikola utopila su se 11. septembra 2016. godine u Srebrnom jezeru, nakon odigrane fudbalske utakmice.

Stradali su dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri druga. Nikola se okliznuo i pao u jezeru, a Stefan je skočio da ih spasi.

Vlasinsko jezero

Na listi opasnih jezera definitivno je i Vlasinsko jezero. Reč je o akumulacionom jezeru na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. Jezero se nalazi na području opštine Surdulice.

Vlasinsko jezero je izuzetno opasno čak i za iskusne plivače. Skoro svake godine svedoci smo vesti o utopanjima.

Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezerofoto: Printscreen/Youtube/Jovana Jovic

Temperatura najveći neprijatelj kupačima

Kako je naš portal ranije pisao, najveći neprijatelj kupača u jezerima je razlika u temperaturi vode.

U njima nema virova, velikog protoka vode, ali ono što malo njih zna, jeste da je problem temperatura vode. Na površini je topla, ali je već nakon pola metra hladna i upravo to može da bude kobnog za plivače, pogotovo one sa manje iskustva.

Kada plivač koji nema dovoljno iskustva uđe u taj hladan deo, organizam sam počinje da povlači krv u unutrašnje organe, jetru, bubrege, i sve što je vitalno za održavanje života.

Ljudi se uspaniče, i dovoljno je da progutaju malo vode i da se udave.

Bonus video:

00:43

Misteriozno jezero Lugu

(Espreso/Nova/Tanja Milovanović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.