Ovo su neke od najtežih nesreća na Savi i Dunavu: Opasne reke oduzele dosta života, a ovo su najtragičnije sudbine
Foto: Petar Aleksić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić, Printscreen/facebook, Društvene mreže

TRAGEDIJe

Ovo su neke od najtežih nesreća na Savi i Dunavu: Opasne reke oduzele dosta života, a ovo su najtragičnije sudbine

Ovo su neke od najtragičnijih nesreća koje su zadesile prestonicu

Objavljeno:
T Š

Kod Jojkićevog dunavca na opštini Palilula, tačnije, u Borči izvučen je leš. Kako se nezvanično navodi, reč je o utopljeniku.

Ovo nije prvi slučaj ovakve tragedije u jednoj od reka. Dunav i Sava su simboli Beograda, noćni život koji se odvija na njima, ali i šetalište su omiljena destinacija Beograđana, ali uz njih se vezuju i neke manje lepe stvari. Nije tajna da su talasi dveju reka veoma opasni, te da samo jedan momenat nepažnje može da vas košta života. Mnogi su i podcenili snagu reka, pa tragično izgubili život.

Ovo su neke od najtragičnijih nesreća koje su zadesile prestonicu.

Dalibor Andonov Gru 9. septembar 2019

Jedna od žrtava Dunava je ujedno i jedan od najomijenijih muzičara naše zemlje. Dalibor Andonov Gru bio je prvi srpski reper, omiljeni i kod nas, ali i u regionu. Njegov život tragično je završen 2019. godine, kada je doživeo nesreću tokom vožnje kajta. Imao je samo 49 godina.

Gru, Dalibor Andonov Gru
foto: prentscreen/youtube/Gru Official Channel

Gru je važio za velikog ljubitelja ekstremnih sportova, a voženje kajta je bila njegova velika strast. Tog 9. septembra 2019. godine. Gru je želeo da iskoristi lepo vreme i provoza se Dunavom. Međutim, vetar je promenio pravac i Gru je izgubio kontrolu i upao u reku, negde kod Zemuna. Kada su ga našli, on je već preminuo, a iza sebe je ostavio Ženu Danicu i dvoje dece.

Matej Periš - Nova godina 2022.

Priča o Mateju Perišu potresla je ceo region. Mladi Matej došao je u Beograd da isprati 2021. godinu u krugu prijatelja. Zajedno su se uputili u jedan beogradski noćni klub, a nekoliko sati kasnije - Matej je nestao. Iz dana u dan, stizale su nove vesti, ali Mateja nije bilo. Čak se pojavio i navodni snimak Mateja kako trči ulicama i zove taksi, koji je probudio nadu da bi Splićanin mogao biti živ. Sve to je palo u vodu kada su u martu pronašli njegovo telo kod Ada Huje.

Potraga za Matejom Perišem
Potraga za Matejom Perišemfoto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Odeća i sat su se poklapali sa opisom nestalog momka, a na kraju je DNK potvrdio tragičnu vest. Beograđani su iskreno ožalili stradalog mladića, na čemu im se zahvalio i njegov otac, Nenad Periš.

Miloš Marković (37), Nenad Trivković (38) i Milan Nikolić - 19. mart 2023 godine

U Beogradu, u noći između 18. i 19. marta 2023 godine došlo ej do užasne tragedije kada se prevrnuo čamac sa četvoricom madinća na Dunavu. Nesreća se desila na kilometar od Pančevačkog mosta.

Milan, MiloŠ i Nenad
Milan, MiloŠ i Nenadfoto: Društvene mreže

Stradali su Miloš Marković (37), Nenad Trivković (38) i Milan Nikolić, dok je Mane K. (37) uspeo da se spasi. Tragedija se dogodila po mraku, a svemu je prethodio izlet na reci. Oni su krenuli kući kada je vreme krenulo da se pogoršava, a rekla postajala sve nemirnija. Jak vetar je digao talase, a čamac to nije mogao da izdrži. Četvorica momaka upala je u vodu, a samo je jedan od njih preživeo.

Dvojica dečaka se utopila u Adi

Ni veštačko jezero uz Savu nije sigurno, a iz godine u godinu odnosi mnoštvo života. Jedna takva situacija naročito je pogodila naciju, kada se prošle godine dvojica maloletnih dečaka utopila u Adi Ciganliji. Dvojica šesnaestogodišnjih dečaka su bili učenici Saobraćajne škole u Zemunu i Tehničke škole "Lola" u Železniku, a pretpostavlja se da su na Adi Ciganliji bili na jednom rođendanu.

Dečak koji se utopio na Adi
Dečak koji se utopio na Adifoto: Društvene mreže

Sudar čamca i teretnog broda - 5. jul 2024. godine

Na petom kilometru Save, otprilike u visini novobeogradske toplane, u petak uveče oko 21.45 došlo je do sudara teretnog broda, na kome su bila tri člana posade i čamca na kojem j bilo troje ljudi. Od troje ljudi koji su na čamcu bili, isplivao je samo jedan, V. M. (42) koji se domogao jednog novobeogradskog splava gde su mu pomogli gosti, koji su pozvali i Hitnu pomoć. Njegova supruga J. M. (43) i njihov kum S. R. (42) su nestali. Telo žene je pronađeno u subotu ujutru kod Sava promenade, za muškarcem još tragaju pripadnici rečne policije.

Dunav sa rumunske strane

Dečak se utopio kod Kladova - 28. jun 2024. godine

Dečak (17) udavio se juče u Dunavu kada je sa drugarima ušao u vodu da se rashladi. Tragedija se dogodila nedaleko od Kladova, sa rumunske strane reke, u mestu Šimijan.

Stradali dečak živi u Mehedincima, a juče je sa ocem i drugarima otišao do plaže. Njegova tata je počeo da peca, a dečaci su u jednom trenutku su ušli u vodu da se rashlade. Tinejdžera su nedugo potom povukle jake struje i nije uspeo da se dočepa obale.

Da li su Sava i Dunav opasne reke?

Kupači u Srbiji znaju koliko je Dunav opasna i nepredvidiva reka. Jaki virovi i talasi ga čine nekontrolisanim, a on svake godine oduzme dosta života, a najopasniji je upravo kada mu je vodostaj nizak.

Na Savi, ali i na Dunavu se vrši eksploatacija rečnog dna, što kasnije dovodi do pojave virova i naglih promena dubina. Virovi su velika opasnost za sve kupače. Čak i kada površina vode deluje mirno i gostoljubivo, samo nekoliko centimetara niže mogu se nalaziti podvodne stuje koje dave plivače.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.