
Anomalija na tržištu
Neobičan trend na srpskom tržištu: Proizvođači i kupci zabrinuti zbog svinja, svi se pitaju šta će za Vaskrs
Stočari se suočavaju sa rastućim troškovima inputa, što može dovesti do smanjenja broja uzgajivača i smanjene ponude na tržištu
Poslednjih nedelja u Srbiji beleži se neobičan trend na tržištu - dok otkupna cena žive vage svinja opada, cene u mesarama rastu. Nisu zadovoljni ni potrošači ni uzgajivači – potrošačima su na udaru novčanici, proizvođači kažu da trenutno rade u debelom minusu. Analitičari ističu, potražnja za svinjama u periodu posta opada, te da tržište diktira cenu. Ipak stočari se pitaju zašto zakon ponude i potražnje ne obara cene u mesarama?
Cena prasića žive vage dostiže najviše 300 dinara. Oni malo veći, od oko 35 kilograma, plaćaju se oko 200, a tovljenici od 130 do 170 dinara po kilogramu. U odnosu na isti period prošle godine, tvrde svinjari, sadašnje cene su upola niže. One otkupne ne opravdavaju uloženo, a nema najava klaničara da će se u skorije vreme povećati potražnja.
"Ako kupujete prasiće i cena hrane, trenutna otkupna cena je daleko ispod. Odšavaju se ljudi da sama cena uložena u prase i u hranu je 5-6 hiljada dinara ispod trenutne otkupne cene. Da svoj ciklus i način kako da se izborim sa tim, sa niskom cenom je da zatvorim ciklus i da napravim mini preradu", kaže Igor Veselinović, uzgajivač svinja iz Zaječara.
Bora Šuljmanac dodaje da ima dosta teških svinja koje su prešle kile.
- Teško ih neko i otkupljuje. I tu su ljudi, tovljači malo u nezgodnoj poziciji. Sada je katastrofa cena. Cena prasadi je visoka. Ja sam 25 godina u tim poslom. Cena praseta je za to u skoro jedan bravac.

Živa vaga u bescenje, šnicle u nebesa. U mesarama cene kao da se pad žive vage nije ni dogodio: od 800 do 1.000 dinara.
ANKETA
Nije skupo nego beobrazno. Kolika bi neka bila realna cena? 500-600 dinara.
Moram da kupujem. Ako je tolika cena, šta da radim? Pa do kad može da izdržimo, to je to.
Meni je prihvatljivo ova cena. I svinjsko, i junetina i sve.
Najgore prođu proizvođači i kupci. Oni po sredini pokupe kajmak.
Cena svinjskog mesa nekoliko meseci stagnira, ali je trenutno potražnja niža, ističu mesari.
"Krmenadla 890, vrat, 990 bud. 1.090 plećka, 980 cene su. Sve je normalno. Takav je period. Da li će oko Uskrsa porasti cena ili ne? Ne. Svinjsko meso ne. Nema potrebe. Ima mesa, ima robe, ima svega", kaže jedan mesar.
Zvanični podaci kažu da je 2024. godine u Srbiju uvezeno svinjsko meso u vrednosti od 137 miliona evra, što je povećanje za više od 20 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a upravo povećan uvoz minira domaću svinjarsku proizvodnju I spušta cenu žive vage, zaključuju stručnjaci.
Goran Đaković, agroanalitičar kaže da se poljoprivrednici žale da uopšte nema praktično tražnje za tovljenicima.
"Cene su između 130 i 150 dinara. Što je zaista katastrofalno po njih. Bez 200 dinara oni nemaju nikakvu računicu da se bave tim. Ovo me očekivano doprinelo o velikom uvozu svinja. To se odnosi kako na smrznuto meso, tako i na ono prerađeno meso. Mi mnogo uvezeno iz Srbije više i više uvozimo iz Ruske federacije i iz Španije. Treba podsetiti da u Rusku federaciju izvozimo meso i mesne prerađevine, a danas evo".
Stočari se suočavaju sa rastućim troškovima inputa, što može dovesti do smanjenja broja uzgajivača i smanjene ponude na tržištu, kako u periodu pred Uskrs tako i u narednim mesecima, upozoravaju agroanalitičari.
To bi moglo da rezultira još većim disbalansom cena na tržištu u mesecima pred nama.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!