![Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz: Kilogram ovog delikatesa košta čak 1.300 dinara, skuplje i od svežeg mesa](/data/images/2024/03/16/18/1492187_3819245-screenshot20240218135501-ff_ls.jpg)
al velika je i potražnja
Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz: Kilogram ovog delikatesa košta čak 1.300 dinara, skuplje i od svežeg mesa
Visoke cene, velika potražnja
Čvarci, nekada nusproizvod svinjokolja, danas su zahvaljujući cenama postali pravi luksuz na trpezama u Srbiji. Kilogram ovog slanog delikatesa na pijacama košta između 1.000 i 1.300 dinara, dok u pojedinim trgovinama dostiže još više cene.
Nekadašnja svakodnevica, danas luksuz
Čvarci su se oduvek jeli u Srbiji, ali su ranije smatrani nusproizvodom, poput masti. Njihova svrha bila je da se iskoristi svaki deo svinje tokom svinjokolja. Danas, promenjeni standardi i zahtevno tržište podstakli su preduzeća da se specijalizuju za njihovu proizvodnju, što je doprinelo njihovom statusu delikatesne hrane.
![Čvarci u kesi](/data/images/2024/10/25/16/1538769_1729864643-cacakkolikokostajucvarcifotorina3_ff.jpg?ver=1734702304)
Visoke cene, velika potražnja
Iako je zbog posta potražnja za mesnim proizvodima na pijacama opala, čvarci su i dalje tražena roba uprkos visokim cenama. Na cenu utiče njihov tip – da li su krupni, sitni ili duvan čvarci – ali i opšti uslovi poslovanja.
- Ti čvarci su nekad bili nusproizvod, a sada su skuplji od svežeg mesa, što nije realno - kaže jedan od prodavaca na pijaci.
Drugi prodavac ističe da potražnja raste zbog njihovog ukusa:
- Zato što su ukusni i delikates. Mnogi ih ne mogu probati dok su topli i tek ceđeni, ali i hladni su neodoljivi.
![Čvarci i suvo meso](/data/images/2024/10/22/15/1538150_cvarci-pijaca-cene_ff.jpg?ver=1734702323)
Troškovi prodaje podižu cene
Prodavci ističu i da visoki troškovi poslovanja utiču na krajnju cenu. Jedan prodavac objašnjava:
- Za tezgu plaćam 84.000 dinara godišnje, a pijačarinu 360 dinara dnevno. Možda to zvuči malo, ali neka probaju da prodaju na otvorenom cele godine. Cene su taman da i mi nešto zaradimo.
Od tradicionalnog proizvoda do masovne proizvodnje
Popularnost čvaraka, koji su se nekada kupovali samo zimi, uticala je na mesnu industriju da ih proizvodi tokom cele godine.
![Čvarci](/data/images/2024/03/16/18/1492188_3733036-screenshot20231206113402-ff_ff.jpg?ver=1734702342)
- Čvarci nisu skupi za proizvodnju, ali je cena naduvana jer ih svi traže - ističe jedan prodavac.
Bez obzira na visoku cenu, ljubitelji čvaraka ne odustaju od ove slane poslastice, koja sve češće zauzima mesto među luksuznim namirnicama.
Bonus video:
(Espreso/Kurir/Dijana Šćekić/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!