Počinje Božićni post: Ovo je detaljan cenovnik posne hrane na pijacama!
Kalenić pijaca, Foto: Emilija Jovanović

praznik

Počinje Božićni post: Ovo je detaljan cenovnik posne hrane na pijacama!

Božićni post traje 40 dana

Objavljeno: 23:24h

Iako Božićni post kreće zvanično sutra, u četvrtak 28. novembra, mnogi vernici su ga počeli danas s obzirom na to da se sreda i petak poste tokom cele godine, izuzev kada su takozvane trapave sedmice. Ovaj post trajaće 40 dana, tačnije sve do Božića, 7. januara 2025. godine.

Poznat je i kao Četrdesetnica, a tokom njega zahteva se uzdržavanje od mrsne hrane, alkohola i loših dela. Ishrana se bazira na posnim namirnicama poput ribe, raznovrsnog voća i povrća, posnog testa, ali i koštunjavih plodova. Ekipa Blica posetila je neke od najpoznatijih beogradskih pijaca i otkrivamo vam kako se kreću cene hrane koju možete jesti tokom predstojećih 40 dana Božićnog posta.

Palilulska pijaca

Pre svega važno je napomenuti da cene variraju ne samo na Palilulskoj, već i na ostalim pijacama i marketima. Što se tiče, na primer, ribe njena cena zavisi od toga da li je kupujete svežu ili pečenu, a kako su nam rekli na pijaci može da se očekuje i porast cena u periodu oko slava.

Pečurke na prodaji
Pečurke na prodajifoto: Aleksa Petrović

Za ljubitelje zimnice koji ove godine nisu uspeli da je spreme na Palilulskoj pijaci mogu naći pravi domaći ajvar, a od koštunjavih plodova ubedljivo su najskuplji pistaći.

Cene ribe

Orada na žaru - 2.800 dinara po kilogramu

Pečeni fileti brancina - oko 3.000 dinara po kilogramu

Prženi fileti lososa - oko 3.000 dinara po kilogramu

Svež brancin/orada - 1.690 dinara po kilogramu

Sveži fileti lososa - 2.590 dinara po kilogramu

Svež barbun -1.600 dinara po kilogramu

Svež filet brancin/orada - 3.770 dinara po kilogramu

Svež filet grgeča - 2.790 dinara po kilogramu

Sveže lignje - 500 dinara za 200-300 grama

Cene povrća

Paprike na prodaji
Paprike na prodajifoto: Emilija Jovanović

Paradajz - 350 dinara po kilogramu

Pasulj više vrsta - od 400 do 500 dinara po kilogramu

Karfiol - 250 komad

Paprika - od 200 do 400 dinara po kilogramu

Tikvice - 350 dinara po kilogramu

Kupus - oko 150 dinara po kilogramu

Krompir - od 100 do 200 dinara po kilogramu

Batat - 400 dinara po kilogramu

Avokado - 800 dinara po kilogramu (komad oko 150 dinara)

Cene zimnic

Ajvar - 600 dinara tegla

Turšija - 350 dinara kofica

Cene voća i koštunjavih plodova

Banane - oko 250 dinara po kilogramu

Mandarine - 350 dinara po kilogramu

Pomorandže - 350 dinara po kilogramu

Limun - 250 dinara po kilogramu

Kruške - 400 dinara po kilogramu

Kivi - 350 dinara po kilogramu

Jabuke - 250 dinara po kilogramu

Suve šljive - 600 dinara po kilogramu

Suvo grožđe - 600 dinara po kilogramu

Suve smokve - 1.000 dinara po kilogramu

Sušene brusnice - 1.000 dinara po kilogramu

Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu

Lešnik - od 1.300 do 1.500 dinara po kilogramu

Kikiriki - od 200 do 500 dinara po kilogramu

Badem - od 1.000 do 1.200 dinara po kilogramu

Indijski orah - od 1.000 do 1.300 dinara po kilogramu

Ajvar
Ajvarfoto: Bakina kuhinja

Bajloni pijaca

Govoreći o cenama spremljene ribe prodavci na Bajloni pijaci u nju su uključili i ribu i uslugu pečenja. U odnosu na Palilulsku pijacu poneke namirnice su i povoljnije, a i na tezgama ove pijace možete naći najraznovrsnije voće i povrće. Ipak, kao i na Palilulskoj, i na Bajloniju najskuplji koštunjavi plod je pistać.

Cena ribe

Orada/brancin - 1.840 dinara po kilogramu

Filet orada/brancin - 2.940 dinara po kilogramu

Filet smuđa - 2.450 dinara po kilogramu

Losos filet - 2.950 dinara po kilogramu

Pržen šaran - 2.200 dinara po kilogramu

Grilovana pastrmka - 1.799 dinara po kilogramu

Grilovana skuša - 1.190 dinara po kilogramu

Pržen oslić - 1.290 dinara po kilogramu

Lignje očišćene - 1.000 dinara 400 grama

Cena povrća

Paradajz - 350 dinara po kilogramu

Krastavac - 250 dinara po kilogramu

Pasulj više vrsta - oko 450 dinara po kilogramu

Avokado - 700 dinara po kilogramu (od 120 do 130 dinara po komadu)

Kiseli kupus više vrsta - 250 dinara po kilogramu

Pečurke više vrsta - do 750 dinara

Krompir - oko 150 dinara po kilogramu

Beli luk - oko 600 dinara po kilogramu

Karfiol - oko 200 dinara po kilogramu

Tikvica - 250 dinara po kilogramu

Paprika - od 150 do 400 kilogramu

Cena voća i koštunjavih plodova

Banane - od 180 do 200 dinara po kilogramu

Mandarine - 250 dinara po kilogramu

Pomorandže - 250 dinara po kilogramu

Nar - 300 dinara po kilogramu

Kivi - 350 dinara po kilogramu

Limun - 200 dinara po kilogramu

Grožđe više vrsta - od 300 do 400 dinara

Ananas - 300 dinara po kilogramu

Borovnice - od 1.600 do 2.000 dinara po kilogramu (250 dinara pakovanje)

Jabuke - oko 200 dinara po kilogramu

Kruške - od 150 dinara do 350 dinara po kilogramu

Suva šljiva - 450 dinara po kilogramu

Sušena brusnica - 900 dinara po kilogramu

Smokva - 900 dinara po kilogramu

Urma - 500 dinara po kilogramu

Indijski orah - od 1.200 do 1.500 dinara po kilogramu

Lešnik - od 1.100 do 1.500 dinara po kilogramu

Badem - od 900 do 1.300 dinara po kilogramu

Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu

Kikiriki - od 200 do 400 dinara po kilogramu

Orasi - 900 dinara po kilogramu

Pravila ishrane tokom posta

Riba
Ribafoto: Profimedia

Prema Crkvenom kalendaru, u toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti "na vodi".

Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

Od 31. decembra do 6. januara - poslednje nedelje - post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.

Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja - zajednici s Bogom.

Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/Blic/Jelena Peranović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.