Duplo manji rod ove voćke zbog suše: Ivan iz sela Vinča berbu završio ranije - sve što je rodilo dobro je i prodao
Ivan Gavrilović bere i prodaje grožđe, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

dobra zarada

Duplo manji rod ove voćke zbog suše: Ivan iz sela Vinča berbu završio ranije - sve što je rodilo dobro je i prodao

Ipak, on ističe da dobra cena nije mogla da nadoknadi manjak grožđa

Objavljeno:

Nekoliko sušnih meseci uzelo je danak i vinogradima srpske Toskane. U selima oko Topole berba grožđa je završena ranije nego inače, a već početkom oktobra u većini zasada celokupne količine grožđa bile su obrane. Vinogradari ističu da su imali dosta manji prinos nego ranije, ali je, kako dodaju, bar cena bila zadovoljavajuća.

- Ova godina je bila poprilično zahtevna za vinovu lozu, imao sam oko 30 odsto roda, imalo je gidža bez grožđa. Čujem kod kolega u Vinči slične situacije, prošle godine je bilo dosta roda pa je moguće da je zato ove godine manje. Imali smo jedan grad kad je vinograd bio u cvetu. Sve u svemu, malo roda ali cena nije loša. Ubrao sam oko tonu i po a bilo je ranije sedam, osam tona u ovom vinogradu“, kaže Ivan Gavrilović iz Blaznave za RINU.

Ipak, on ističe da dobra cena nije mogla da nadoknadi manjak grožđa.

Grožđe
Grožđefoto: RINA/Ustupljene fotografije

- Cena hambura inače najskuplje sorte grožđa bila je od 250 do 300 dinara i to je solidna cena ali smo imali malu količinu grožđa, tako da nije bilo neke zarade. Sa berbom smo završili onda kada smo trebali da počnemo, sve je ove godine stiglo ranije pa tako i grožđe. Moj otac je nekada i 29. novembra završavao berbu a ove godine već početkom oktobra sve je bilo obrano“, priča Ivan.

U njegovom vinogradu nije bilo grožđa za preradu, sve je prodao u svežem stanju.

- Ja sam ove jeseni kupio vino jer sam grožđe prodao na pijacama zbog dobre cene, čujem da je i oko vina bilo teško, jer ko je čekao da grožđe poveća nivo šećera gubio je na kiselinama, tako da jedino ko je ranije ubrao grožđe imaće dobro vino“, objašnjava ovaj vinogradar.

Grožđe
Grožđefoto: RINA/Ustupljene fotografije

Inače, Ivan uzgaja vinovu lozu na površini od oko 50 ari, uglavnom stone sorte.

Bonus video:

00:53

Berba borovnice u Anhuiju

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.