Dukat Franca Jozefa – tradicionalna investicija
Austrijski dukat Franc Jozef, Foto: Denis Tenev / Alamy / Alamy / Profimedia

NAJPOPULARNIJI ZLATNIK U SRBIJI

Dukat Franca Jozefa – tradicionalna investicija

Čak i dan-danas, ova kovanica je najpopularnija forma investicionog zlata u Srbiji

Objavljeno:

Austrijski dukat Franc Jozef je najpopularniji dukat u Srbiji a i jedan od najpopularnijih širom Evrope. Ovaj zlatnik je poznat svima, mnogi su ga i nasledili kroz generacije porodice.

Ovaj austrijski dukat sa čistoćom zlata 986 (23,66 karata) i težinom od 3,49 grama je simbol nekadašnjeg zlatnog standarda, kada se zlato koristilo kao novac i kada su papirne valute bile potkrepljene žutim metalom. Čak i dan-danas, ova kovanica je najpopularnija forma investicionog zlata u Srbiji

Zato hajde da vidimo kako je ovaj dukat austrijskog cara dostigao taj nivo prestiža i koliko on danas vredi.

Nastanak dukata

Originalni dukati su bili kovani od strane Venecije, koja je bila glavna trgovinska sila srednjovekovne Evrope, zbog njihove moćne ekonomske pozicije oni su proizvodili najkvalitetniju valutu. Po uzoru na Veneciju, prvi dukati u Austriji proizvedeni su početkom 1511. u vreme kralja Maksimilijana I (on je vladao između 1508. i 1519. g.), poznatog i po nadimku “Poslednji vitez”. Ova kovanica od jednog dukata ima težinu 3,49 grama i čistoću zlata 98,6% ili 23,66 karata. Sami dukati su na sebi uvek predstavljali trenutnog vladara Austrije.

Moderni dukati Austrijske kovnice se i dalje proizvode po istim parametrima čak 500 godina kasnije.

Dukat za cara

Kako je Austro-Ugarska carevina rasla tako je i rastao prestiž njenih vladara. Putem novca kroz istoriju su vladari projektovali svoju moć i prestiž. Te kad je mladi Franc Jozef došao na tron carevine, bilo je neophodno dizajnirati dukat s njegovim likom. Austrijska kovnica 1872. godine menja dizajn dukata i pravi nama poznati dukat Franc Jozef, na kome je predstavljen 42-godišnji car.

Sledećih 150 godina dizajn dukata se neće menjati, čak i dan-danas austrijska kovnica proizvodi ovaj dukat na identičan način. Proizvode se dve nominale ovog zlatnika, zlatnik od jednog dukata i zlatnik od 4 dukata, u narodu poznati kao mali dukat i veliki dukat.

U svim državama bivše Austro-Ugarske monarhije ova kovanica je opštepoznata, i dalje je čest poklon na krštenjima, svadbama, rođenjima, diplomiranjima i punoletstvima.

Cena austrijskog dukata

Dukat Franca Jozefa kao i svi ostali zlatnici, se tretira kao investiciono zlato, što ga razlikuje od drugih formi zlata poput nakita. Investiciono zlato u Srbiji kao i u drugim evropskim državama je oslobođeno od PDV, što ove zlatnike čine pravom finansijskom investicijom.

Cena zlata u proteklih 50 godina je skočila za preko 6000%. Početkom 1970ih cena jednog grama zlata je iznosila oko 1,2$ dok je danas ta cena neverovatnih 87$. To znači da jedan dukat od 3,49 grama danas košta oko 36,000 dinara (tokom pisanja ovog članka).

Specifikacije austrijskog dukata

Pogledajmo fizičke karakteristike kovanica austrijski dukat koje se još uvek proizvode i masovno traže.

Dukat Franc Jozefa je tanji od jednog milimetra, što je takođe direktno nasledio od njegovog srednjovekovnog venecijanskog pretka. To ga čini relativno teškim za falsifikovanje, jer je zlato težak metal, jedinstvene gustine od 19,3 grama po kubnom centimetru. Imitacije su često deblje od originala da bi se postigla neophodna težina.

Mali dukat je težak 3,49 grama, sa čistoćom zlata od 986 hiljaditih delova (23,66 karata) što znači da u sebi sadrži 3,44 grama čistog zlata.

Veliki dukat je težak 13,96 grama i takođe je čistoće 986 hiljaditih delova, što znači da sadrži 13,77 grama čistog zlata.

Nezavisno od veličine dukata, na aversu se nalazi prikaz cara Franca Jozefa okrenut udesno, sa lovorovim vencem na glavi. Tekst oko njega glasi: “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” („Franc Jozef I, po milosti Božijoj, car Austrije“). Kod kovanice od 4 dukata, zbog veće površine, poprsje obuhvata i vladareva ramena i grudi.

Zaključak

Dukat Franc Jozefa je toliko rasprostranjen i popularan početkom 20. veka da njegova proizvodnja ne prestaje, čak ni kada se on više ne koristi kao sredstvo plaćanja u matičnoj zemlji i kada je Austro-Ugarska carevina samo uspomena. Više od jednog veka kasnije popularnost i tražnja austrijskog dukata samo rastu. Mnogo je razloga za to, uključujući i njegovu ogromnu istorijsku vrednost, finoću i izuzetno dobar učinak kao investicionog zlata i sredstva za očuvanje kupovne moći.

O tome govori i njegova zastupljenost na Balkanskom poluostrvu, gde je austrijski dukat jedna od najtraženijih investicionih zlatnih kovanica. Ovaj dukat je preživeo test istorije, i nastaviće da bude simbol bogatstva, prestiža i stabilnosti.

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.