Momirović: Tržište nekretnina u Srbiji ostvarilo promet od 1,5 milijardi evra u prvom kvartalu 2024.
promet nekretnina u Srbiji, Foto: Nenad Kostić, BETA/OMS, Aleksandar Stojanović

promet nekretnina u Srbiji

Momirović: Tržište nekretnina u Srbiji ostvarilo promet od 1,5 milijardi evra u prvom kvartalu 2024.

U prvom kvartalu 2024. godine promet nekretnina u Srbiji dostigao je 1,5 milijardi EUR, sa preko 29.000 realizovanih kupoprodaja. Ministar trgovine Tomislav Momirović ističe značajan rast potražnje, naročito za stanovima, a očekuje se dalji rast vrednosti nekretnina usled infrastrukturnih projekata

Objavljeno:

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je u prvom kvartalu ove godine promet nekretnina u Srbiji dostigao 1,5 mlrd EUR, uz više od 29.000 realizovanih kupoprodaja na tržištu.

- Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti činila je prodaja stanova, čak 834 mil EUR, sa učešćem od 56% od ukupno prometovane vrednosti - rekao je Momirović na konferenciji "Nauči da uspeš", u organizaciji Klaster nekretnina, objavilo je ministarstvo.

Kako je naveo, povećana potražnja za novim stambenim jedinicama nije rezultat samo interesovanja domaćih kupaca, već i sve većeg broja stranih investitora, kao i dijaspore, koja ulaže u nekretnine u Srbiji.

- U drugom tromesečju 2024. godine, indeks cena stanova beleži rast od 4,68% u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj porast cena i umeren tromesečni rast, ukazuje na stabilnost tržišta nekretnina bez značajnih fluktuacija, što predstavlja pozitivan signal za ekonomiju i buduće investitore - istakao je Momirović.

Pogledajte stanove za prodaju u Beogradu do 120.000 € OVDE.

On je dodao da je ovaj trend "dokaz da Srbija nudi sve povoljnije uslove za život i poslovanje".

- Svetska izložba 'EXPO 2027', koja će biti održana u Beogradu, biće značajan katalizator za modernizaciju i transformaciju sektora nekretnina, kao i za celokupan ekonomski i društveni razvoj Beograda i Srbije, podstičući izgradnju novih objekata, modernizaciju postojećih, što će doprineti sveukupnom ekonomskom razvoju naše zemlje", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, očekuje se značajan rast u izgradnji novih infrastrukturnih projekata, komercijalnih i stambenih objekata, do unapređenja saobraćajne i turističke infrastrukture, što će, smatra, dodatno povećati vrednost nekretnina i stimulisati potražnju.

- Mi već sada možemo predvideti rast tražnje za visokokvalitetnim stambenim i poslovnim prostorima u Beogradu, ali i šire i zato ova prilika ne sme biti propuštena - zaključio je Momirović.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso/Sasomange/ eKapija/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.