Anu poslodavac nazvao dok je bila na porodiljskom i rekao da se ne vraća na posao: Ove žene u Srbiji zakon ne štiti
Mama i beba, Foto: Profimedia

evo kako je to moguće

Anu poslodavac nazvao dok je bila na porodiljskom i rekao da se ne vraća na posao: Ove žene u Srbiji zakon ne štiti

Advokat objašnjava da li može da se dobije otkaz posle porodiljskog

Objavljeno:

Ana iz Srbije objavila je na TikToku da joj je poslodavac tokom porodiljskog odsustva, deset dana pred povratak na posao, rekao da će je proglasiti tehnološkim viškom i da nema potrebe da dolazi na svoje radno mesto. Advokat Lazar Borozan objasnio je za portal MONDO da li zaposlena koja se vrati sa porodiljskog može odmah da dobije otkaz i da prestane da radi istog dana.

"Posebna zaštita žena pre i nakon porođaja regulisana je Zakonom o radu i Ustavom Republike Srbije. Zakon o radu kao opšte pravilo predviđa da poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu zaposlenoj za vreme trudnoće, za vreme porodiljskog odsustva, za vreme odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta", započeo je sagovornik razgovor za Mondo.

Napomenuo je da kod ugovora na određeno vreme, gde se radni odnos zasniva na određeno vreme, takođe postoji zaštita i ugovor se automatski produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo. Istakao je da je i u slučaju radnog odnosa na neodređeno vreme trudnica i porodilja zaštićena u svakom slučaju od dobijanja otkaza.

Trudnica
Trudnicafoto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

"Posebno je bitno naglasiti da Zakon o radu propisuje da je rešenje o otkazu rada ništavo, odnosno bez pravnog dejstva ako su povređena napred navedena prava zaposlene. Veoma je bitno da je na dan donošenja rešenja o otkazu poslodavcu bilo poznato postojanje ovih okolnosti na osnovu kojih zaposlena ima pravo na korišćenje odsustva ili ako zaposlena u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju tih okolnosti i dostavi odgovarajuću potvrdu lekara ili drugog nadležnog organa.

Da bi se utvrdilo da je eventualno ništavo rešenje o otkazu bitan je trenutak saznanja poslodavca o postojanju tih okolnosti koje bi dovele do zaštite od otkaza. Dakle, ako poslodavac, hipotetički, u trenutku donošenja rešenja o otkazu nije imao saznanja o postojanju trudnoće niti ga je zaposlena obavestila u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, rešenje o otkazu ne bi bilo nezakonito", ispričao je advokat Lazar Borozan.

Mama i beba
Mama i bebafoto: Stuart Monk / Alamy / Alamy / Profimedia

Objasnio je da postoje prilično jasna prava i ne može da se desi da zaposlena u toku trajanja porodiljskog odsustva ili odsustva sa rada radi nege detata ili posebne nege deteta dobije zakonit otkaz jer zaštita postoji dokle god traju odsustva, ukoliko se ispune napred navedeni uslovi o saznanju poslodavca.

Prema njegovim rečima, kad istekne vreme korišćenja navedenih odsustva, zaposlenoj može da prestane radni odnos kao i svakom drugom licu.

Ugovori o privremeno povremenim poslovima

Advokat je objasnio da li i koja prava imaju žene koje su zaposlene na osnovu ugovora o privremeno povremenim poslovima, a koja se odnose na trudnoću, porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo sa rada radi posebne nege deteta.

"Zakon predviđa Ugovor o radu, tako da Ugovori o privremeno povremenim poslovima ne bi doveli do zaštite zaposlene", zaključio je razgovor za MONDO advokat Lazar Borozan.

Podsetimo, na svom TikTok profilu, Srpkinja Ana je objasnila da je bila na porodiljskom odsustvu kada je, samo deset dana pre planiranog povratka na posao, primila poziv od svog poslodavca koji joj je saopštio da mu ona više nije potrebna i da će je proglasiti tehnološkim viškom.

"Mene je moj poslodavac pozvao deset dana pre nego što je trebalo da se vratim na posao, da mi kaže da njima treća radnica ne treba, da će me proglasiti tehnološkim viškom. I da će me odjaviti 17. jula kada je trebalo da se vratim na posao. Ja sam bila inače pod ugovorom na neodređeno vreme i radila sam nekih pet, šest meseci pre trudnoće", kazala je.

Bonus video:

03:44

Nastavnica otišla na porodiljsko i izgubila radno mesto! Nezaposlena majka za Kurir: Imam malo dete, a mom mužu je ista škola oduzela posao!

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.