Ovo je pravilo za kaznene poene kada odete u penziju: Stužu nove izmene, Srbija na prekretnici
Foto: Tamara Trajković

VAŽNO!

Ovo je pravilo za kaznene poene kada odete u penziju: Stužu nove izmene, Srbija na prekretnici

Očekujemo da penzija ne zaostaje odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade

Objavljeno:

U Uduženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade. Oni će predočiti Vladi Srbije nekoliko predloga za "bolju starost najugroženije populacije", jer trenutno, prosečna penzija iznosi oko 47 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

- Očekujemo da penzija ne zaostaje odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade - rekao je predsednik Uduženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić. - Razumemo da Srbija ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode, ali da smatramo da naš tretman treba da bude mnogo bolji i dostojanstveniji.

Prema njegovim rečima, penzioneri u Srbiji su najugroženija populacija koja zaslužuje bolju starost. - Prvi predlog je vanredno usklađivanje penzije ukoliko dođe na nivo ispod 50 odsto prosečne zarade - navodi jedan od autora monografije "Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji" Rajko Kosanović. On je naglasio da treba menjati način usklađivanja penzija, a predlog je da se ukinu kazneni poeni u slučaju prevremenog odlaska u penziju ne svojom voljom, kada penzioner napuni 65 godina. Iz Udruženja su istakli i da je važno da se za oko 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja obezbedi "socijalna zaštita" u visini 65 posto minimalne penzije, a smatraju i da najniža penzija treba bude 65 posto od prosečne. Predlog je i da u slučaju smrti bračnog druga, 30 odsto njegove penzije ostane drugom bračnom drugu.

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

(Espreso/Kurir/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.