U ovoj kompaniji u Srbiji su uveli četvorodnevnu radnu nedelju: Radnici prezadovoljni, uživaju, rezultati pljušte!
Radnici, Foto: Profimedia

SPAS

U ovoj kompaniji u Srbiji su uveli četvorodnevnu radnu nedelju: Radnici prezadovoljni, uživaju, rezultati pljušte!

Kada je sve postalo rutina, odlučili su da rade četiri dana po osam sati i da nekoliko narednih petaka ne rade

Objavljeno:

Kompanija Mikroelektronika, koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom hardverskih i softverskih alata za rad sa mikrokontrolerima, već dve godine uspešno primenjuje projekat četvorodnevne radne nedelje i postepeno ovaj model uvode u sve sektore.

Kako kaže Tanja Milinković, direktor za procese i ljudske resurse, to govori da su očekivanja premašena.

"Kroz postepeno skraćenje radnog vremena, navikli smo zaposlene na promenu, a zajedno s njima unapredili procese. Uštede u vremenu, čak i one najmanje, na kraju su dovele do povećane produktivnosti. Zajedničke ideje dovele su do unapređenja procesa, a sve to se oslikalo i na profit", dodaje.

Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji rodila se 2021. godine kod generalnog direktora kompanije. Kako objašnjava sagovornica, nije bilo lako uvesti ovako veliku promenu, kao što, kako dodaje, nijedna pionirska inicijativa nije. Imali su bezbroj pitanja, a nije bilo prethodnih iskustava na koja su se mogli osloniti.

"Počeli smo tako što smo prvo digitalizovali sve što u tom trenutku nije bilo digitalizovano, a onda se posvetili automatizaciji procesa u prvom odeljenju, koje je u našem slučaju bila proizvodnja. Sledilo je skraćenje radnog vreme za 30 minuta naredna tri kvartala. Nakon prvog kvartala sledeći smo smanjili za sat, zatim za sat i po, dok nismo došli do toga da dva kvartala radimo po šest sati dnevno, pet dana u nedelji", precizira Milinković.

Kada je sve to postalo rutina, odlučili su da rade četiri dana po osam sati i da nekoliko narednih petaka ne rade.

"To je još bila probna faza, nismo radili nekoliko petaka uzastopno i 1. oktobra 2022. godine zvanično uvodimo neradan petak u sektoru proizvodnje. Nakon toga, sektori hardvera, nabavke i logistike su prešli takođe na četiri dana. Trenutno taj proces prolaze sektori softvera i tima za brigu o korisnicima. Svaki sledeći sektor malo lakše prolazi proces, jer ostalih nema petkom pa im je 'lakše' da se naviknu. U firmi veličine naše (reda 100 zaposlenih) proces traje malo manje od pet godina", kaže Tanja Milinković.

Ispunjen i odmoran pojedinac doprinosi boljem društvu

Mikroelektronika projekt četvorodnevne radne nedelje naziva još i "drugi život" ili "još jedan život". Kako pojašnjava sagovornica, unutar firme vole marketing i veruju da snažne poruke mogu reći više od samih događaja.

"U 'jednom životu' smo posvećeni poslu, rešavamo dnevne izazove, stvaramo i gradimo. 'Drugi život' je onaj van posla, gde putujemo, odmaramo se, uživamo i ne mislimo na obaveze. Ne možemo produžiti ljudski vek, ali možemo obogatiti vreme koje imamo, biti odmorniji i pozitivniji. Verujemo da ispunjen i odmoran pojedinac doprinosi boljem društvu, a to je ono čemu svi težimo, društvu gde ima prostora za lični napredak i uživanje u zivotu", poručuje.

Osvojili su i prvu nagradu na takmičenju "Human Driven Reshape 2024" i istakli šta je to što dobru HR praksu razlikuje od loše i čemu treba težiti.

"Verujem da ne postoji loša HR praksa, samo prilike za učenje. Svaka praksa koja se podeli s drugima donosi vrednost jer omogućava razmenu iskustava i znanja. Učimo iz tuđih primera i na taj način sprečavamo greške koje možda sami ne bismo predvideli. Takmičenja poput 'Human Driven Reshape 2024' su sjajan način da proširimo pozitivne prakse i osiguramo da sve više organizacija stvara okruženja u kojima su ljudi zadovoljni, motivisani i imaju prostor za napredak. Na kraju, ovakve inicijative ne doprinose samo kompanijama već i celom društvu - stvaranjem boljih uslova rada gradimo srećniju i zdraviju zajednicu", navela je.

Mikroelektronika u budućnosti planira da nastavi sa četvorodnevnom radnom nedeljom, jer smatra da je to dobra investicija za sve. Takođe se bave proučavanjem i testiranjem novih načina organizacije - rotacionom organizacijom i vec su je uspešno probali ali, kako kaže Tanja Milinković, "jedno je probati, a drugo uvesti u proces na godišnjem nivou".

Bonus video:

02:49

NAJLUKSUZNIJI AUTOMOBILI NA JEDNOM MESTU! Nesvakidašnja izložba otvorena u beogradskom TC Galerija

(Espreso/e kapija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.