Za prasiće mora da se izdvoji više novca: Evo šta se dešava sa cenom ovaca i koza
Svinje, Foto: Emilija Jovanović

cene

Za prasiće mora da se izdvoji više novca: Evo šta se dešava sa cenom ovaca i koza

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rasetežih od 500 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području nišavskog regiona

Objavljeno:

Otkupna cena tovne junadi težine iznad 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području mačvanskog regiona, jer je dominirao iznos od 355 din/kg. Rast otkupne cene tovnih bikova SM rasetežih od 500 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg uz prosečnu ponudu i otkup grla, prenosi STIPS.

U klanicma na području braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene krava za klanje SM rase, jer je dominirao iznos od 200 din/kg. Obim ponude bio je prosečan. Osim krava za klnje zabeležen je otkup teladi SM rase težine do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg i tovne junadi od 350 do 480 kilograma po ceni od 500 din/kg.

Ponuda teladi SM rase, težine do 160 kilograma, bila je solidna na pijaci žive stoke u Kraljevu, a prodaja se najčešće odvijala za 700 din/kg. Mogle su se kupiti priplodne junice za nepunih 200.000 dinara po grlu, tovni bikovi SM rase, težine iznad 500 kilograma, po ceni od 320 din/kg i krave za klanje po ceni od 250 din/kg. Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase nije se menjala u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg.

Rast cena prasadi na području Niša i Loznice

Cena prasadi težine od 16 do 25 kilograma, na stočnoj pijaci u Nišu, bila je u porastu, jer su se najčešće mogla pazariti za 380 din/kg. Glavni razlog poskupljenja bila je vrlo slaba ponuda ove kategorijesvinja. Prasad u istoj kategoriji bila su skuplja, u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Loznici, jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 360 din/kg.

Pad prodajne cene tovnih svinja, težine iznad 120 klograma, karakteristika je prve sedmice oktobra na pijaci žive stoke u Kragujevcu, jer je dominirao iznos od 220 din/kg. Za razliku od njih, skuplje su bile krmače za klanje. Dominirao je iznos od 200 din/kg. Klaničari sa područja ovog grada i okolnih mesta šumadijskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne svinje i krmače za klanje. Za tovljenike su plaćali od 210 do 250 din/kg u zavisnosti od kategorije, dok je kod krmača za klanje dominirao iznos od 200 din/kg.

Prase
Prasefoto: RINA

U klanicama na području severnobačkog regiona otkupljivana su prasad od 16 do 25 kilograma, po nižoj ceni u odnosu na prethodni period, pa je dominirao iznos od 330 din/kg. Niža je bila otkupna cena i tovnih svinja, težine iznad 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 180 din/kg. Ponuda prasadi i tovljenika bila je prosečna. Na pijaci žive stoke u Čačku prasad do 15 kilograma i od 16 do 25 kilograma su se porodavala po dominantnoj ceni od 300 din/kg.

Jagnjad jeftinija u Vranju i Loznici

Na stočnoj pijaci u Vranju je došlo do pada cena jagnjadi, ovaca i koza u odnosu na prethodni period. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 470 din/kg, dok je kod ovaca i koza dominirao iznos od 200 din/kg. Za razliku od njih skuplja su bila jarad, jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 430 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene jagnjadi na dominantnih 400 din/kg. Prema izveštaju iz Loznice, u sedmici za nama je došlo do pada prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu, gde je dominirao iznos od 430 din/kg. Obim prometa bio je slab uprkos padu cene. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 480 din/kg, dok je za ovcetrebalo izdvojiti 170 din/kg na pijaci žive stoke u Čačku.

Bonus video:

02:44

VODA KAO LUKSUZ! Stočari na Suvoj planini očajni zbog suše: Stoka ne može još dugo da preživi POTREBNA NAM JE POMOĆ

(Espreso/biznis.kurir.rs/STIPS/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.