U samo par koraka možete proveriti porez na imovinu: Postoje dva načina, a ovo je najvažnije
Kalkulator, Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

porez na imovinu

U samo par koraka možete proveriti porez na imovinu: Postoje dva načina, a ovo je najvažnije

Možete se registrovati u sistemu onlajn prijavljivanja kao fizičko ili pravno lice

Objavljeno:

Ukoliko ste vlasnik bilo koje vrste nepokretnosti u Republici Srbiji, kao pravno ili fizičko lice morate redovno da plaćate porez na nepokretnosti, u ovom slučaju svaka tri meseca.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu, porez na nasledstvo i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava su uključeni u kategoriju imovine.

I dalje možete da proverite svoje otvorene ili izmirene poreske obaveze kod lokalnih poreskih vlasti. Ali, proces je lakši i vremenski efikasniji ako to uradite onlajn.

Morate da se registrujete na sajtu www.lpa.gov.rs, gde ćete se prijaviti na portalu lokalne poreske uprave pod sekcijom „Prijava u sistem“. Zbog osetljivih podataka, registracija u sistem zahteva proverljive nivoe poverenja, što se može uraditi preko besplatne aplikacije Consent ID, koja je dostupna korisnicima operativnih sistema iOS i Android.

Šalter
Šalterfoto: Beta

Na sajtu Uprave, koji je posvećen instaliranju aplikacije, možete pronaći spisak svih mesta na kojima možete dobiti potrebne dokumente sa parametrima za korišćenje aplikacije. Unosite ih u aplikaciju ili pokrećete aplikaciju skeniranjem QR koda. Kada koristite aplikaciju na svom telefonu, potrebno je da se prijavite sa primljenom PIN lozinkom.

Drugi način da se proverljivo prijavite u sistem Poreske uprave je elektronski sertifikat. Možete ga dobiti u nekoj od ovlašćenih filijala, ili onlajn na portalu eUprave.

Možete se registrovati u sistemu onlajn prijavljivanja kao fizičko ili pravno lice. Tada su vam dostupne sve različite opcije i upiti u vezi sa informacijama o vašim poreskim obavezama i mogućim dugovima. Osnovna uputstva su dostupna u sekciji „Pomoć“.

Bonus video:

02:28

GDE ĆE ZAVRŠITI VIŠAK NOVCA KOJI UPLATITE ZA POREZ? Stručnjaci odgonetnuli: Možete zahtevati povraćaj sredstava!

(Espreso/biznis.kurir.rs/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.