DOBRO PROVERITE KUĆU: Ko ima ovu srpsku novčanicu može postati bogatiji za desetine hiljada evra!
Kovanice, Foto: Printscreen/TikTok/marko.scepanovic

masna zarada

DOBRO PROVERITE KUĆU: Ko ima ovu srpsku novčanicu može postati bogatiji za desetine hiljada evra!

Stara srpska novčanica vredi hiljade i hiljade evra

Objavljeno:

Numizmatika je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem kovanog novca, papirnog novca, medalja i sličnih predmeta. Pored prikupljanja i istraživanja novca, numizmatika obuhvata i analizu istorijskih, kulturnih i ekonomskih aspekata vezanih za novac.

Kroz proučavanje kovanog novca i novčanica, numizmatičari mogu dobiti dragocene informacije o istoriji trgovine, politike, umetnosti i tehnologije. Numizmatika nije samo hobi za kolekcionare, već i alat za arheologe i istoričare, jer novac često pruža važne dokaze o prošlim civilizacijama i društvima.

A u kontekstu numizmatike, vrednost starih novčanica može da varira u zavisnosti od retkosti, stanja (očuvanosti), istorijskog značaja, štamparskih grešaka i potražnje među kolekcionarima. Tako stari novac ponekad može da generiše velike količine novog novca, što dokazuje vrednost koju novčanica koja dugo nije u opticaju može da postigne na današnjem tržištu. Reč je o novčanici od 100 dinara iz 1884. godine. Danas je za to moguće dobiti desetine hiljada evra.

Vredi nekoliko hiljada evra

- Novčanica od sto dinara iz 1884. godine, u zavisnosti od stepena očuvanosti, danas vredi nekoliko hiljada evra. A ako je u izuzetno dobrom stanju, za njega se može dobiti dvadeset hiljada evra. Postoje neki novčići stari 100 godina koji ni danas nisu dobili neku drastičnu vrednost, a jednostavno postoje novčići stari 20 godina koji su veoma popularni. Na primer, svi novčići sa likom Nikole Tesle su popularni, bez obzira na tiraž- objašnjava za RTS numizmatičar Željko Jelić.

Bonus video:

09:52

Poverenik upozorava: Zloupotrebe Zakona o informacijama porasle za 400%, advokati masovno zarađuju!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.