Kirije opet otiše u nebesa: Studenti podigli tražnju, evo kako se kreću stanarine u 3 najveća grada u Srbiji!
Skočile kirije u Srbiji, Foto: Aleksandar Stojanović, Nemanja Nikolić, printscreen/youtube/bussines insider

paprene

Kirije opet otiše u nebesa: Studenti podigli tražnju, evo kako se kreću stanarine u 3 najveća grada u Srbiji!

Stručnjaci smatraju da sa rastom kirija nije gotovo, i da je moguće da cene budu još veće tokom septembra i oktobra

Objavljeno:

Studente koji se odluče na školovanje u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu ove godine dočekaće veće kirije. Kada se uporedi sa prošlom godinom, rast stanarina je jasno vidljiv. Stručnjaci smatraju da sa rastom kirija nije gotovo, i da je moguće da cene budu još veće tokom septembra i oktobra.

Prema podacima specijalizovanog sajta za nekretnine nekretnine.rs cene u julu i avgustu porasle su odnosu na prošlu godinu u najpopularnijim studentskim gradovima. Rast kirija prisutan je u skoro svakoj opštini, osim jedne.

"Ako uporedimo cene u julu i avgustu mesecu u najpopularnijim studentskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu i Nišu, možemo zaključiti da je u većini opština došlo do blagog porasta cene u avgustu. Što se tiče Beograda, jedini blagi pad cene za iznajmljivanje stanova u avgustu je zabeležen na Novom Beogradu. U julu mesecu prosečna cena bila je 15,3 evra za metar kvadratni, dok u avgustu ona iznosi 15 evra", objašnjava Jelena Dukić, urednica portala nekretnine.rs.

"Osim Novog Beograda ostali delovi grada beleže rast kirija. Među njima je i centar grada. Kirije u centru su iznosile 15,7 evra po metru kvadratnom u julu, 16 evra u avgustu.

Novi Beograd, Parking servis
foto: Beograd.rs

Kada je reč o Mirijevu kirije su se kretale po ceni od 9,3 evra po kvadratu u julu mesecu, dok u avgustu je ta cena iznosila 9,5 evra po metru kvadratnom. Voždovac takođe beleži rast u julu: 12 evra, avgust 12,2 evra po metru kvadratnom, a ista situacija je i na Vračaru, u julu je cena bila 15,3 evra po kvadratu, a u avgustu 15,6 evra po kvadratu", dodaje ona.

Zgrade, Beograd, Stanovi, Beograd na vodi
foto: Nemanja Nikolić

Kirije u Novom Sadu

Kirije u Novom Sadu zabeležile su rast skoro u svakoj opštini. Slična situacija kao u Beogradu, samo jedno naselje zabeležilo je blagi pad kirija.

"Kada govorimo o Novom Sadu, jedino Novo naselje ima blagi pad. Kirija u julu mesecu iznosila je 10.5 evra, dok je prosečna cena za rentiranje stana u pomenutom naselju u avgustu iznosila 9.7 evra po kvadratu. Centar grada, Podbara i Grbavica imaju blagi rast cena u prethodnom mesecu. Centar ima višu cenu za 0.5 evra po kvadratu, Podbara 0.6 evra, i Grbavica 0.2 evra."

Zanimljiva činjenica da jedino Niš nema promena što se tiče prosečnih cena iznajmljivanja stanova u julu i avgustu mesecu. Za stan u Bulevaru Nemanjića potrebno je izdvojiti 6,5 evra po metru kvadratnom, Pantelej 6,9 evra, Durlan 6, dok je na Paliluli prosečna zabeležena cena iznosila 6,1 evra po kvadratu.

Upravnici zgrada, Zgrade, Odluka
foto: Filip Plavčić

"Ako govorimo o garsonjerama koje studenti često iznajmljuju, njihova cena zavisi svakako najviše od lokacije. U Beogradu je za garsonjeru od recimo 30 kvadrata potrebno izdvojiti od 450 evra u centru grada, na Voždovcu oko 350 evra, na Mirijevu oko 300 evra. Što se tiče cena u Novom Sadu definitivno možemo videti da postoje garsonjere na određenim lokacijama koje su skuplje nego u Beogradu, u naselju Mirijevo. Svakako da najveći faktor koji određuje cenu jeste lokacija, ali posmatramo generalno ova dva grada, Novi Sad ima za iznajmljivanje i dalje do 5 evra niže cene po kvadratu. U naselju Podbari cene garsonjera se kreću od 250 evra, Grbavica oko 300, za centar je potrebno izdvojiti oko 350 evra", kaže Jelena.

Kirije u Nišu

Što se tiče budućih studenata u Nišu, većinu garsonjera moći će da pronađu u rasponu cena od 200 do 250 evra.

Nis
foto: Print Screen Youtube

Broj garsonjera koje su oglašene za iznajmljivanje se smanjuje sa dolaskom studenata, te iz tog razloga treba ranije krenuti u potragu za nekretninom. Kada je veća ponuda, budući studenti imaju veće šanse da pronađu nekretninu koja odgovara njihovom budžetu. Takođe, garsonjere u ovom periodu umeju da budu skuplje po kvadratu od stanova većih struktura, te studenti mogu iznajmiti i stan veće površine zajedno sa cimerom.

Bonus video:

02:39

STANOVI SU ISTO KAO I ROBA NA PIJACI, ILI ĆEŠ MANJE JESTI ILI PRESKOČITI Kurir istražuje: Zašto je broj stambenih kredita U PADU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.