Zbog suše berba zlatnog lista počela ranije: Dnevnica čak 4.500 dinara, a berača ni za lek (FOTO)
Berba duvana, Foto: Printscreen/RTS

DOBRA ZARADA

Zbog suše berba zlatnog lista počela ranije: Dnevnica čak 4.500 dinara, a berača ni za lek (FOTO)

Berba duvana sorte Virdžinija u punom je jeku na poljima u Vojvodini

Objavljeno: 11:09h

U Srbiji je oko šest i po hiljada hektara pod duvanom, a najzastupljenije su sorte "virdžinija" i "berlej". Zbog suše je i berba zlatnog lista počela ranije, a prinosi variraju u zavisnosti od primenjene agrotehnike i sistema za zalivanje

Berba duvana sorte Virdžinija u punom je jeku na poljima u Vojvodini. Počela je tri nedelje pre uobičajenog roka i prinos je u proseku oko dve tone po hektaru. Na poljoprivrednom gazdinstvu Miroslava Obrovca u Hrtkovcima duvan se gaji na 36 hektara.

"Proizvodnjom duvana se bavimo 17 godina, pre toga smo se bavili stočarstvom i ratarenjem. Siguran plasman je najviše uticao na to da krenemo u proizvodnju duvana , 2008. smo počeli sa 3 sušare. Sve nam je pod sistemima za zalivanje, svih 36 hektara nešto iz kanala nešto iz bunara zalivamo, sve zavisi pristupačnost kakva je. Malo je problem ove godine bio visoke temperature i tople noći i sama fiziologija duvana ja takva da zahteva možda malo hladnije noći tako da smo dobili krupan list tanjeg i lošijeg kvaliteta", kaže Miroslav Obrovac, proizvođač duvana iz Hrtkovaca.

Berba duvana
Berba duvanafoto: Printscreen/RTS

Berača ima malo i dnevno zarađuju 4500 hiljade dinara. Ovde ih trenutno angažovano jedanaest.

"Rano se ustaje u pola četiri onda budemo svi skupljeni, dođemo na njivu zajedno za 40 minuta, onda beremo, beremo za jedno tri sata, dobro je brati, super nam je, dobro je društvo. Dobro se slažemo ide i radni staž, prijavljeni smo, sve je regulisano sve nam je super", navodi Zorica Gudurić, beračica duvana iz Hrtkovaca.

"Još je to rano govoriti zasad obećava što kaže, sve je to pod zalivima Sistema za zalivanje pa videćemo, nadamo se 2 tone po hektaru kao i prošle godine”, kaže Jure Obrovac, proizvođač duvana iz Hrtkovaca.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Naš najveći otkupljivač duvana je kompanija JTI u Senti koja je ugovorila proizvodnju sa više od tristotine i trideset poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

"Kompanija je odlučila prošle godine da podržava farmere u višegodišnjim zaduženjima kupovinom zalivnih sistema radi ublažavanja ovih vremenskih uslova. Može se reći, to potvrđuju brojke, u odnosu na prošlu godinu imamo 5% povećane površine pod zalivom. 41% imamo ove godine pod zalivom. Farmeri se trude što je moguće više i bolje zalivaju duvan2, kaže Milan Bjelivuk, menadžer proizvodnje duvana u kompaniji JTI.

Berba duvana će trajati još oko tri meseca, u zavisnosti od sorti i vremena sadnje.

Bonus video:

02:45

POČELA BERBA OBLAČINSKE VIŠNJE: Veliki problem je nedostatak berača

(Espreso/RTS/Branislav Prokić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.