Da li se više isplati najam ili kupovina nekretnine? Ove stvari bi trebalo da imate na umu
Stanovi/Ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanović, Nemanja Nikolić, printscreen/youtube/bussines insider

sasomange

Da li se više isplati najam ili kupovina nekretnine? Ove stvari bi trebalo da imate na umu

Izbor između kupovine ili najma stana je kompleksna odluka. Iako najam nudi fleksibilnost, dugoročno je ulaganje u nekretninu isplativije zbog rasta vrednosti imovine i stabilnosti koju pruža. Stambeni kredit je značajna investicija, pa je važno pažljivo proceniti svoje finansijske mogućnosti.

Objavljeno:

Izbor između kupovine ili najma može da deluje kao zagonetka koja s vremenom postaje sve složenija, ali dilema je uvek ista – da li je bolje da iznajmljujemo stan i plaćamo kiriju ili podignemo stambeni kredit i otplaćujemo rate?

Mnogi čekaju idealan trenutak da kupe nekretninu, ali neretko se dogodi da prođu godine, a da uslovi ne postanu bolji, naprotiv. Čak i kada najzad donesemo odluku, ne postajemo imuni na ekonomske ili geopolitičke krize nad kojima nemamo kontrolu, a koje mogu da utiču na našu mesečnu ratu kredita.

Ipak, trebalo bi da imamo na umu da rok otplate stambenih kredita obično iznosi 20 godina. Tokom tog perioda dolazi do oscilacija kamatnih stopa, što znači da odluku o kupovini ne treba donositi na osnovu trenutne situacije.

Iako su poslednje tri godine obeležene rastom, kamatne stope su istorijski varirale. U ranim 2000-im kretale su se i do 10 odsto, dok su tokom finansijske krize 2008. snižene. Već u periodu od 2010. do 2020. godine, prosečna kamata na stambene kredite bila je ispod pet odsto, na svom istorijskom minimumu.

Pogledajte stanove u Beogradu do 120.000 € ovde.

Sa druge strane, prosečna cena stana od 50 kvadrata u Beogradu 2018. godine iznosila je oko 68.000, dok je 2024. dostigla 145.000 evra, što je rast veći od 200 odsto. Prosečna rata za isti stan u ovom periodu je porasla sa 230 na 350 evra, odnosno 150 odsto, dok je renta sa 250 evra skočila na 600 evra, i tako porasla za čak 240 odsto.

To znači da je vrednost stana, koju su građani kupili 2018, danas značajno viša. U međuvremenu, oni su otplatili dobar deo svog kredita, a njihova rata porasla je manje nego cena rente, što ih stavlja u povoljniji položaj od podstanara. Dakle, iako je nemoguće predvideti kako će se cene nekretnina i kamatnih stopa kretati u budućnosti, na osnovu podataka iz prethodnog perioda, čini se da je ulaganje u svoju nekretninu logičan izbor.

Najzad, bez obzira na ekonomske cikluse i promene u kamatnim stopama, posedovanje nekretnine pruža sigurnost i stabilnost koje zakup ne može da obezbedi. Kroz otplatu kredita, ulažete i uvećavate svoj kapital, posebno imajući u vidu da je vrednost nekretnina samo u Beogradu u poslednjih 20 godina porasla za više od 400 odsto.

Ipak, stambeni kredit je značajna i dugoročna investicija, zbog čega bi građani trebalo da pažljivo procene svoje kapacitete i mogućnost da redovno servisiraju rate. Banke mogu biti značajni partneri u ovom procesu, pa je važno potražiti savet prilikom donošenja odluke za sigurnu finansijsku budućnost.

Bonus video:

01:37

PLATE RATU 500 EVRA, PA ODRŽAVANJE 300 I ŠTA IM OSTANE? Agent za nekretnine o izazovima kupovine stana na kredit u Srbiji

(Espreso/Sasomange/Blic/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.