Oglasili se iz PIO fonda sa najnovijim informacijama: Važne vesti za penzionere u Srbiji
PIO fond i penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

penzioneri

Oglasili se iz PIO fonda sa najnovijim informacijama: Važne vesti za penzionere u Srbiji

Direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda, Bojana Popović, istakla je da je i ove godine nastavljen trend povećane naplate doprinosa

Objavljeno:

Direktor PIO fonda je pre neki dan saopštio važne vesti za penzionere koje se tiču potvrda o školovanju za korisnike porodične penzije.

Relja Ognjenović je objasnio do kada studenti to treba da urade.

Sada je iz PIO fonda stigla nova informacija, a tiče se naplate doprinosa.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Upravni odbor RF PIO održao je sednicu na kojoj je razmatrana Informacija o finansijskom poslovanju u periodu januar – jun te su konstatovani pozitivni rezultati.

Direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda, Bojana Popović, istakla je da je i ove godine nastavljen trend povećane naplate doprinosa. Navodeći poslednje raspoložive podatke Fonda, ona je naglasila da su, u odnosu na prihode od doprinosa predviđene Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu, doprinosi naplaćeni za oko 16 milijardi dinara više, odnosno 3,16 procenata više od planiranog. U odnosu na uporedni period prethodne godine, od početka 2024. do sada je naplaćeno preko 72 milijarde dinara više sredstava po osnovu naplate doprinosa.

Kada su u pitanju rashodi i izdaci, u prvoj polovini ove godine neto penzije su isplaćene u iznosu od 449 milijardi dinara.

Prema rečima Bojane Popović, nominalan rast penzija u periodu januar – jun 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 20,9 odsto, a realan rast 16,5 odsto, s obzirom na oduzimanje procenta inflacije u prvih šest meseci ove godine.

Penzioneri u Srbiji
Penzioneri u Srbijifoto: Beta Dragan Gojić

Govoreći o rashodima za društveni standard korisnika penzija, direktorka Sektora za finansijske poslove navela je da je do kraja juna ove godine po ovom osnovu utrošeno 364 miliona dinara, pre svega za rehabilitaciju korisnika penzija. Od 52.000 prijavljenih, čak 22.000 korisnika je ostvarilo pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije, što je za oko 7.100 korisnika više u odnosu na 2023. godinu. S obzirom na to da je ove godine oglas bio raspisan početkom januara, već u aprilu su prvi korisnici bili upućeni na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO.

Po pitanju drugog vida društvenog standarda – solidarne pomoći, korisnicima je podeljeno skoro 56.000 paketa, odnosno pakete solidarne pomoći je ove godine dobilo oko 16.500 korisnika više u odnosu na 2023. Bojana Popović je podsetila da je ovaj proces značajno unapređen, jer su zahvaljujući izmenama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO paketi standardizovani, te je do svakog korisnika koji je u stanju socijalne potrebe za ovim vidom pomoći stigao paket iste sadržine.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Nakon revizije završnog računa, u RF PIO je stigao pozitivan Izveštaj o reviziji Završnog računa Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu Državne revizorske institucije, što je takođe dobra vest.

Državna revizorska institucija već treću godinu zaredom, nakon revizije Završnog računa Fonda, daje mišljenje da su svi finansijski izveštaji pripremljeni po svim materijalno značajnim pitanjima u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i ostalim propisima koji se odnose na finansijsko poslovanje korisnika budžetskih sredstava, korisnika organizacija za obavezno socijalno osiguranje i budžetskih fondova. To znači da i u izveštaju koji je Državna revizorska institucija dala za 2023. godinu, nisu utvrđene nepravilnosti, te da DRI nije dala preporuke za dalje postupanje, navodi Fond PIO.

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

(Espreso/Penzionisani/V.Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.