Evo kada kreće isplata od besplatnih akcija! Proverite vaše račune
Novac, Foto: Stock

akcionari

Evo kada kreće isplata od besplatnih akcija! Proverite vaše račune

Dan obračuna za isplatu dividende je sutra, a dividenda će biti isplaćena u sredu

Objavljeno:

Kompanija NIS najavila je da će 28. avgusta isplatiti akcionarima dividendu za 2023. godinu u bruto iznosu od 64,26 dinara po akciji.

Dividenda će biti isplaćena na osnovu odluke Skupštine akcionara NIS, a Dan dividende, to jest dan na koji se utvrđuje spisak akcionara koji imaju pravo na dividendu za 2023. godinu bio je 17. jun, navedeno je u obaveštenju NIS-a koje je objavljeno na sajtu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Dan obračuna za isplatu dividende je sutra, a dividenda će biti isplaćena u sredu.

Akcionaru JAD Gasprom Njeft isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad.

Akcionaru Republici Srbiji isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad u Budžet Republike Srbije.

Akcionaru JAD Gasprom isplata pripadajuće dividende izvršiće se direktnom uplatom sa računa NIS a.d. Novi Sad.

Svim ostalim akcionarima isplata pripadajuće dividende izvršiće se preko Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

NIS poziva akcionare koji nemaju aktivan račun finansijskih instrumenata tj. čiji je račun finansijskih instrumenata ugašen u periodu od dana dividende (17.06.2024. godine) do dana objave obaveštenja, da do 26. avgusta dostave instrukcije za prijem sredstava po osnovu isplate dividende.

Evo ko ima pravo na besplatne akcije

Novac
Novacfoto: Profimedia

Pravo na besplatne akcije stekli su građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Srbije na dan 3. januara 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Srbije. Važno je, takođe, i da dvojno državljanstvo nije uticalo na pravo na akcije.

Ono što je bitno jeste da svi oni u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije drugih državnih preduzeća. A mnogi radnici to upravo jesu, i nisu stekli pravo na besplatne akcije, a iako su im firme u kojima su dobile deonice otišle u stečaj.

S druge strane, lica koja već poseduju nasleđene ili kupljene akcije imali su pravo dobijanja besplatnih akcija. Drugim rečima, na besplatne akcije mogli su da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove. Upis akcija je bio pre 13 godina i trajao je šest meseci.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Ako ste svoje akcije PRODALI – izgubili ste pravo na dividende jer akcije više nisu na vašem imenu.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

Oni koji su stekli pravo na akcije, tokom prethodnih godina primali su uplate na novčani račun koji su dali prilikom prijavljivanja za besplatne akcije ili prilikom ispostavljanja naloga za prodaju.

Važno je da znate

Ako imate nedoumica oko stanja vaših akcija i nedoumica, ponesite ličnu kartu i obratite se radniku na šalteru Pošte.

Za prvu prodaju akcije potrebno je da se na šalteru pošte obratite licu ovlašćenom za prijem naloga za prvu prodaju besplatnih akcija.

Zaključivanje ugovora je preduslov da bi se nalog ispostavio. Ugovor se zaključuje samo jednom i to neposredno pre ispostavljanja prvog naloga za prodaju.

Banka i Pošta ne obavljaju otkup besplatnih akcija, već samo posreduju u prodaji na način da ispostavljene naloge za prodaju prosleđuju Berzi, gde se obavlja kupoprodaja akcija.

Bonus video:

00:52

Penzionerima dodatnih 110 evra u ovoj godini

(Espreso/Blic Biznis/Anica Jelovac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.