Ovo je jedna od najbolji država za penzionere! Na dva sata je od nas i Srbi je obožavaju, a evo i zašto!
Malta, Foto: Profimedia

sve im po meri da odu u penziju

Ovo je jedna od najbolji država za penzionere! Na dva sata je od nas i Srbi je obožavaju, a evo i zašto!

Ovu evropsku zemlju penzioneri obožavaju

Objavljeno:

Iako spada u grupu najmanjih evropskih zemalja, Malta se može pohvaliti sve većim brojem novih stanovnika, posebno penzionera. A razlog nisu samo prelepe plaže - od kojih je jedna proglašena najboljom u Evropi.

"Global Citizen Solutions" je napravio listu najboljih zemalja za život penzionera, a Malta je zauzela treće mesto, posle Portugala i Španije.

Malta
Maltafoto: Profimedia

Jedna od najsigurnijih zemalja

Zemlja, koja se nalazi između Italije i Libije, ima nešto više od 530.000 stanovnika. Zbog svoje lokacije u centralnom Mediteranu, kultura i tradicija Malte su mešavina koja odražava severnoafričke, evropske i bliskoistočne uticaje tokom vekova. I iako je možda imala burnu prošlost, Malta je trenutno jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi, prema Svetskoj banci.

Kao dodatna prednost, engleski je jedan od zvaničnih jezika Malte, tako da privlači mnoge imigrante i olakšava kulturnu asimilaciju i svakodnevni život.

Kao i većina evropskih zemalja, Malta pruža univerzalnu zdravstvenu zaštitu građanima i legalnim stanovnicima.

Međutim, građanima koji nisu u EU potrebno je privatno zdravstveno osiguranje, čija godišnja stopa zavisi od faktora kao što su starost i zdravlje osobe, piše Travel and Leisure.

1 / 4 Foto: AP

Niski troškovi

Troškovi života su takođe niži nego u određenim zemljama EU, sa prosečnim mesečnim budžetom od 2.600 do 3.000 dolara. Mogućnosti stanovanja su različite, ali kako je Malta jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu, većina ljudi živi u stanovima.

Pored toga, državljani koji nisu malteški mogu dobiti odobreni boravak u zemlji za manje od godinu dana ulaganjem najmanje 110.000 evra (oko 120.000 dolara) u nekretnine. Ovo im takođe daje pravo da putuju bez viza u sve zemlje EU i Šengena.

Bonus video:

02:47

PENZIJE SU OČAJNO MALE, SITUACIJA JE TEŠKA! Slobodan Ćustić o iskustvu kao umetnik u penziji: Jedina sreća je u OVOME

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.