Mnogi budući penzioneri ne znaju da postoji ova usluga PIO fonda: Može vam biti od velike pomoći
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIONERI

Mnogi budući penzioneri ne znaju da postoji ova usluga PIO fonda: Može vam biti od velike pomoći

Zakonski rok za donošenje rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja je do 60 dana

Objavljeno:

Posle uvođenja usluge e-Kalkulator koja omogućava izračunavanje visine penzije i e-Šaltera, Fond PIO je od 8. jula ove godine počeo sa primenom, odnosno korišćenjem elektronske pisarnice. U tom fondu navode da je trenutno u toku uhodavanje zaposlenih sa novim načinom rada i postepeno uključivanje svih organizacionih jedinica. Postavlja se pitanje da li novi način rada može da ubrza donošenje rešenja o penzijama.

Zakonski rok za donošenje rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja je do 60 dana.

U Fondu PIO navode za da u 90 odsto slučajeva Fond donosi rešenja u ovom roku.

Međutim, kada nedostaju podaci za neki od perioda osiguranja, postupak se produžava do obezbeđenja podataka.

"Do nekompletnosti podataka može doći iz više razloga, a među najvažnijima su neuplaćeni doprinosi za PIO, nepredavanje prijava M-4 Fondu PIO, nepostojanje pravne i finansijske dokumentacije o radnom angažovanju lica i pribavljanje dokaza o radnom angažovanju lica koja su radila van područja Republike Srbije", objašnjavaju u Fondu PIO.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić

Praćenje trenutnog statusa elektronskim putem

Postavlja se pitanje šta će omogućiti e-Pisarnica i koliko će ubrzati postupak donošenja rešenja o penziji.

U Fondu PIO navode da će korišćenje elektronske pisarnice ubrzati protok dokumenata u Fondu, što će ubrzati same postupke.

"To će omogućiti da se sve vrste postupaka (upravnih i vanupravnih), odnosno zahteva od strane građana i pravnih lica, evidentiraju, obrađuju i prati njihov trenutni status elektronskim putem. To će da ubrza protok dokumenata u Fondu, pa time i da utiče na brzinu sprovođenja svih vrsta postupaka", kažu u PIO fondu.

Podneto više od 10.000 elektronskih zahteva

Zahtevi za penziju mogu da se podnesu i u elektronskom obliku korišćenjem e-Šaltera.

U PIO fondu kažu da postojanje e-Šaltera građanima omogućava da na komforniji i jednostavniji način, bez potrebe odlaska u neku od organizacionih jedinica Fonda, podnesu zahtev za ostvarivanje nekog od prava iz penzijskog invalidskog osiguranja, odnosno za dobijanja neke od potvrda i uverenja čije je izdavanje u nadležnosti Fonda.

Tokom 2023. godine u Fondu PIO je primljeno skoro 250.000 zahteva u vezi sa ostvarivanjem prava na penziju, koji su podneti u nekoj od organizacionih jedinica Fonda, a pored toga, korišćenjem e-Šaltera prošle godine je podneto ukupno 10.626 različitih vrsta zahteva, među kojima su i zahtevi za ostvarivanje prava na penziju.

"U skladu sa važećim zakonskim propisima o elektronskom poslovanju, svi zahtevi koji se podnose elektronskim putem treba da, osim odgovarajućih podataka o podnosiocu zahteva, obavezno sadrže i elektronski potpis podnosioca zahteva", rekli su u Fondu PIO.

1 / 3 Foto: Beta / Dragan Gojić

Koji su uslovi penzionisanja u 2024. godini?

Što se tiče starosne penzije, uslovi za penzionisanje u 2024. godini za žene su 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok za muškarce važe isti uslovi kao i u 2023. godini - 65 godina života i 15 godina staža.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Inače, starosna granica za žene se pomera u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da se starosni uslov za žene pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi i za žene i za muškarce biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima uslov za penziju biti 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Prema podacima Fonda PIO, broj korisnika penzija u junu je 1.653.499, a prosečna penzija je 45.719 dinara.

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

(Espreso / Euronews / Ljiljana Gradinac / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.