Goran ostao bez posla, pa sam pokrenuo biznis: Krenuo sa 1.000 tegli, a sada pravi 12.000 - i sve proda (FOTO)
Goran Mihajlović, Foto: Printscreen/RTS

UNOSAN BIZNIS

Goran ostao bez posla, pa sam pokrenuo biznis: Krenuo sa 1.000 tegli, a sada pravi 12.000 - i sve proda (FOTO)

Sve što uberu, prerade i prodaju širom zemlje

Objavljeno:

Kada je pre 6 godina Goran Mihajlović iz Turekovca kod Leskovca ostao bez posla, uz sredstva Nacionalne službe zapošljavanja pokrenuo je proizvodnju zimnice. Svake godine - povećava broj tegli specijaliteta od povrća i voća koji su traženi i na inostranom tržištu.

Širi se miris ljutenice u domaćinstvu Mihajlovića u Turekovcu kod Leskovca. Nadomak kuće su četiri plastenika. U njima paradajz i paprike, ajvarka i ljuta. Sve što uberu, prerade i prodaju širom zemlje.

"Krenili smo sa nekih do 1000 tegli proizvoda da bi došli do nekih 12 000,13000 do sada što nadamo se da ćemo da povećamo na nekih 15000 ove godine", kaže Goran Mihajlović, proizvođač zimnice iz Turekovca.

Po tradicionalnoj recepturi,,od odabranih sorti paradajza i paprike stiže se do posebnog ukusa i sajamskih priznanja.

Pravljenje zimnice
Pravljenje zimnicefoto: Printscreen/RTS

"Da bi dobili dobar kvalitet mi moramo da koristimo domaća semena. I da povećamo količine opet će biti taj kvalitet. Znači mi hoćemo da bude kad neko kupi jednom svaki sledeći put da kupi ono isto", navodi Goran Mihajlović, proizvođač zimnice iz Turekovca.

Od jula do decembra šporet se ne gasi. U šerpama se prvo krčka ljutenica, kasnije će ajvar. Sve se radi ručno, pa je posla na pretek za sve ukućane i troje radnika.

"Pomažem ćerki i zetu. Kad mogu dođem, pomognem. To su starinski recepti koje su pravile naše majke i bake. Paradajz, celer, beli luk, papričice ljute", kaže Mirjana Stanković, Goranova tašta.

Goran sprema zimnicu
Goran sprema zimnicufoto: Printscreen/RTS

"Ima paradajza, gazda više bere nego mi i tako. Ima posla dobro. Zadovoljna sam i sa njim i sa gazdaricom.Super mi je", kaže Zorica Lazarević, radnica.

Dobro su ponele i šljive. Od njih prave džem i namaz bez šećera. Domaća, zdrava zimnica lako pronalazi put i do stranih kupaca. Goranu stižu pozivi i sa drugih kontinenata.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/RTS/Danijela Kocić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.