težak život
"Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta": Mladen otkriva zašto nema konobara, posao je među najtraženijima, ali...
Ugostiteljstvo se polako pretvara u sezonski posao
Posao konobara je među najtraženijima, ali je takođe među slabije plaćenim. Konobari sve češće leti odlaze na sezonski rad u Hrvatsku i Crnu Goru zbog boljih uslova i veće zarade.
Mladen Mladenović konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz srpske, hrvatske, bosanske, nemačke i švajcarske restorane i kafiće.
"Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta", rekao je Mladenović.
Ugostiteljstvo se polako pretvara u sezonski posao. Mladi konobari odlaze redovno na primorje čim počne letnja sezona.
"Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada", kazao je Miloš Turinski iz "Infostuda".
Mladenović smatra da je to velika greška. Objasnio je i zašto.
"Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko", naveo je Mladenović.
Statistika kaže da konobari u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno. U Srbiji je prosečna zarada oko 65.000 dinara.
"Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet", dodao je Turinski.
Mladenović je otkrio da su u Engleskoj i Americi bakšiši i do 10 odsto. U Srbiji je drugačije.
"Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće. Bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom. Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan", zaključuje Mladenović.
Bonus video:
(Espreso/Euronews/Iva Mirčević/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!