Bez jednog dokumenta letovanje može da vam izađe i 40 evra više: Ukoliko uskoro putujete kolima, obratite pažnju
Granica, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

PUTOVANJA

Bez jednog dokumenta letovanje može da vam izađe i 40 evra više: Ukoliko uskoro putujete kolima, obratite pažnju

Ukoliko se odlučite za putovanje u zemlje Evropske unije, zeleni karton vam neće biti potreban

Objavljeno:

Ako ste se ovo leto zaputili u Grčku preko Severne Makedonije ili u Albaniju, budite spremni na to da će vas putovanje koštati 2.000 dinara više.

Sezona odmora i putovanja je počela, većina građana je isplanirala odmor i putovanje. Mnogi su rešili pitanje destinacije, smeštaja i načina prevoza, a važna stavka jeste i zeleni karton za one koji putuju automobilima. Tako je jedno od čestih pitanja: "Za koje zemlje je potreban zeleni karton, a gde nije?".

Ukoliko se odlučite za putovanje u zemlje Evropske unije, zeleni karton vam neće biti potreban. Pored zemalja EU postoje istovremeno zemlje sa kojima postoji sporazum i gde takođe nije obavezno posedovanje zelene karte, poput Švajcarske.

Za početak, da rešimo dilemu – šta je zeleni karton?

Naime, Srbija je 2011. godine potpisala Multilateralni sporazum (MA) koji podrazumeva formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja autoodgovornosti.

Na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja. Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22.11.2011.godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 01.01.2012. godine.

Potpisivanjem Multilateralnog sporazuma i pristupanjem sistemu registarske oznake, prestaje obaveza da motorna vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju međunarodnu kartu osiguranja autoodgovornosti zelenu kartu, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica MA.

Zeleni karton
Zeleni kartonfoto: Printscreen/AMSS

Zemlje potpisnice sporazuma u kojima nije obavezno posedovanje zelene karte su:

Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore, zeleni karton nije neophodan.

Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija,Tunis, Maroko.

Zelenu kartu osiguranja, za gore pomenute zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Prema međunarodnoj zakonskoj regulativi ovaj dokument važi i bez pečata. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja, odnosno do momenta kada vam ističe registracija automobila.

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

Dokumenta potrebna za izdavanje zelene karte

  1. Polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti na uvid
  2. Saobraćajna dozvola

Cena zelenog kartona zavisi od osiguravajuće kuće, a u AMSS iznos je uglavnom svuda isti i to je oko 2.000 dinara.

Najjednostavniji postupak ukoliko želite da izvadite ovaj dokument je da se obratite službi gde ste registrovali vozilo.

U slučaju da vam se dogodi da krenete na put, a niste izvadili zeleni karton ili na samoj granici shvatite da niste poneli dokument sa sobom, ukoliko na tom graničnom prelazu postoji filijala nekog osiguravajućeg društva, moguće je kupiti privremenu polisu osiguranja i dobiti zeleni karton na osnovu nje.

Međutim, ovo dodatno osiguranje košta oko 20 evra i važi samo sedam dana. Kako mnogi na odmoru ostaju po deset dana, za ovo ćete morati da izdvojite oko 40 evra, odnosno oko 5.000 dinara, i to će vam i dalje biti samo privremeno rešenje.

Pored zelenog kartona koji je potreban za putovanje u određene zemlje, neophodna je i međunaroda vozačka dozvola, a ako koristimo tuđe vozilo i dozvola za upravljanje tuđim vozilom.

Međunarodna vozačka može se izdaje državljanima Srbije, kao i strancima uz posedovanje važeće dozvole koja je registrovana u Srbiji. Cena ovog dokumenta je 2.000 dinara, plus takse koje iznose oko 1.000 dinara.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) ukoliko vozač putuje tuđim vozilom služi kao dokaz na osnovu potpisanog ovlašćenja vlasnika. Cena ove dozvole je 1.500 dinara.

Bonus video:

00:34

ULASKOM U EU, GRANICA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE POSTALA BI NEVAŽNA! Antonijević: Moramo da gradimo svoju poziciju u regionu

(Espreso / EUpravo zato / AMSS/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.