RUČAK I PIĆE ZA 4 OSOBE NA OPLENCU 5.000 DINARA, ALI POSTOJI JEDNA ZAČKOLJICA: Spremite novac za neočekivani trošak
Oplenac, Foto: Printscreen / Youtube / Boris Teodosijević

DINASTIJA

RUČAK I PIĆE ZA 4 OSOBE NA OPLENCU 5.000 DINARA, ALI POSTOJI JEDNA ZAČKOLJICA: Spremite novac za neočekivani trošak

Ukoliko je za utehu, cene u restoranima su značajno niže nego u prestonici

Objavljeno:

Oplenac je veoma važan za našu istoriju u kulturu, a poznat je naširoko i po tome što je jedna cela kraljevska dinastija našla spokoj u hramu svetog Đorđa, u Topoli. Međutim, ukoliko želite da uđete u tu crkvu i zapalite sveću, ponesite i novac za ulaznicu.

Kako se nalazi na malo više od sat vremena od prestonice, Oplenac je idealno mesto za beg za vikend, a ukoliko se nađete u Topoli i rešite da obiđete crkvu Sv. Đorđa pored novca za sveću, ponesite i 600 dinara za ulaz. Toliko su tražili sagovornici na samom ulazu u crkvu.

Ulaznica se plaća i za decu, a košta 500 dinara. Prema rečima sagovornice, ulaz u crkvu ne bi trebalo da se naplaćuje, tako, ističe ona, vera nalaže.

Ipak, opravdanje koje su ranije izneli iz tog mesta, govori da ulaznica podrazumeva turistički obilazak više objekata.

Naime, na Oplencu se nalazi se kompleks Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića. U okviru njega uzdiže se velelepna pravoslavna crkva posvećena Svetom Đorđu. Kompleks na Oplencu je česta destinacija kako domaćih, tako i stranih turista jer se u njegovom sklopu, pored crkve, nalaze se i vinogradi i vinarija.

Iako nadležni tvrde da se ulaznice naplaćuju za obilazak zadužbinskog kompleksa i da novac dobijen na taj način obezbeđuje održavanje Zadužbine, ne možete ni s vrata pogledati oltar jer naplata odmah na ulazu.

Sagovornici su objasnili da uz ulaznicu ima posetu crkvi-mauzoleju. Karađorđevom konaku. Kraljevoj vinariji. Kući kralja Petra Prvog…

Oplenac
Oplenacfoto: Printscreen / Youtube / Boris Teodosijević

Ručak na Oplencu za manje od 5.000 dinara

Ukoliko je za utehu, cene u restoranima su značajno niže nego u prestonici, stoga četiri osobe u popularnom lokalnom restoranu mogu da prođu za manje od 5.000 dinara.

Sagovornica nam je ustupila račun na kojem se vidi da su 4 osobe ručale i popile vino za tu cifru. Primera radi, teleća čorba košta 300 dinara, kupus salata 180 dinara, specijalitet restorana je 800, dog su ražnjići 900 dinara (porcija).

Čaša "tamjanike" je 280 dinara.

Bonus video:

00:39

KADA DOĐETE U RESTORAN, OBAVEZNO OVO PITAJTE KONOBARA prof. dr Perišić o unosu plastike: Deco, igrajte se sa drvenim igračkama!

(Espreso / Blic / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.