Da li je moguće da dobijete otkaz dok ste na bolovanju? Mnogi žive u zabludi, samo ovi zaposleni su zaštićeni!
Posao, Foto: Profimedia

mnogi su u zabludi

Da li je moguće da dobijete otkaz dok ste na bolovanju? Mnogi žive u zabludi, samo ovi zaposleni su zaštićeni!

Advokat objasnio da li zaposleni može da dobije otkaz na bolovanju

Objavljeno:

Veći broj zaposlenih u Srbiji smatra da ne može da dobije otkaz dok je na bolovanju, a advokat Ozren Slović objašnjava za portal MONDO da ta pretpostavka nije tačna.

"Pojedini zaposleni i poslodavci su u zabludi kada misle da će odlaskom na bolovanje radnik dobiti zaštitu od otkaza. Zaposleni tokom bolovanja može da dobije otkaz", započeo je razgovor sagovornik.

Ko ne može da dobije otkaz?

Istakao je da jedino trudnice i porodilje ne mogu da dobiju otkaz dok odsustvuju zbog trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta jer te kategorije uživaju posebnu zaštitu. Napomenuo je da zaposleni ne mogu da dobiju otkaz iz razloga što su na bolovanju.

Trudnica
Trudnicafoto: Profimedia

"Zaposleni takođe ne mogu da dobiju otkaz jer su predugo ili često na bolovanju i tako dalje. U slučaju da zaposleni zbog toga dobiju otkaz, onda se to smatra nezakonitim. To je propisano članom 183 Zakona o radu. Ali ako je zaposleni primera radi još pre bolovanja načinio neku povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline primera radi, poslodavac može, kao i inače da uredno sprovede zakonitu proceduru otkaza ugovora o radu. Dakle, ako je otkazni razlog nastupio pre prevremene sprečenosti za rad odnosno pre otvaranja bolovanja, moguće je i dozvoljeno, naravno uz poštovanje zakona o radu, sprovesti proceduru otkaza ugovora o radu", zaključio je razgovor za MONDO advokat Ozren Slović.

Podsetimo, ranije je na pomenutom portalu objavljeno da poslodavci unajmljuju privatne detektive kako bi proveravali zaposlene koji se nalaze na bolovanju. Kako nam je ranije objasnio Mirsad Mehmedović direktor detektivske agencije Seguridad zloupotreba bolovanja od strane zaposlenih je sve veća pojava koja je sve zastupljenija u srpskim preduzećima.

Privatni detektiv
Privatni detektivfoto: Andriy Popov Panthermedia Profimedia

"To je postalo razlog za zabrinutost kod poslodavaca, koji beleže značajan porast broja zaposlenih koji uzimaju bolovanje bez pravih zdravstvenih razloga. Ova zloupotreba bolovanja ne samo da finansijski košta kompanije, već utiče i na produktivnost i efikasnost radnog mesta. Srpske kompanije su počele da shvataju ozbiljnost ovog problema i okrenule su se angažovanju detektivskih agencija kako bi otkrile zloupotrebe zaposlenih na bolovanju", objasnio je ranije sagovornik.

Kompanije koriste detektivske usluge kada osnovano sumnjaju da zaposleni zloupotrebljava bolovanje. Prvi korak je sprovođenje nadzora nad dotičnim zaposlenim, kako je ranije objasnio za portal MONDO sagovornik.

"Detektivi koriste različite metode za prikupljanje dokaza, kao što su evidentiranje kretanja putem fotografija, video snimaka dokumentujući sve dokaze koji ukazuju na zloupotrebu bolovanja, kao i odlazak na adresu, da li se zaposleni nalazi kod kuće ili ne. Prikupljeni dokazi se zatim predstavljaju kompaniji", ispričao je ranije Mirsad Mehmedović direktor detektivske agencije Seguridad.

Bonus video:

09:48

SMEJALI SE DOK MU SE GLAVA PUNILA KRVLJU! Jezivo svedočenje oca koji je izgubio sina na radu: Pao u KOMU, ISTI DAN DOBIO OTKAZ

(Espreso / Mondo / Ivana Vlajković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.