OVO SU ENERGETSKI NAJEFIKASNIJI FRIŽIDERI: Oni su najbolji izbor za 2024. godinu
Frižider, Foto: Profimedia

novčanik

OVO SU ENERGETSKI NAJEFIKASNIJI FRIŽIDERI: Oni su najbolji izbor za 2024. godinu

Prema nekim procenama frižider koristi do 20 procenata ukupne električne energije u domaćinstvu

Objavljeno: 12:24h

Prema nekim procenama frižider koristi do 20 procenata ukupne električne energije u domaćinstvu. Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je frižider uređaj koji radi 24h 365 dana u godini, više je nego jasno koliki značaj energetska efikasnost igra, prilikom odabira frižidera za domaćinstvo.

Imajući to na umu, u nastavku vam preporučujemo pet frižidera koji se izdvajaju po svojoj energetskoj efikasnosti i dostupni su na našem tržištu.

Napominjemo da od marta 2021. godine, važi nova pojednostavljena oznaka energetske efikasnosti u EU, pa se oznake energetske efikasnosti sada se kreću od A (energetski najefikasniji) do G (najmanje energetski efikasan). Tako će i na našoj listi biti korišćene aktuelne oznake.

Bosch KGN39AIAT

Prvi frižider koji predstavljamo je model frižidera Bosch KGN39AIAT, koji ima energetsku efikasnost klase A. Godišnja potrošnja energije ovog modela je 104 kWh.

Ovaj model ima ukupni neto kapacitet od 363 litara, sa 260 litara kapaciteta frižidera i 103 litara kapaciteta zamrzivača, koji se nalazi na dnu frižidera.

Pored toga ovaj frižider koristi No Frost tehnologiju, što znači da ne morate da brinete o odleđivanju.

LG GBV7280CMB

Model frižidera LG GBV7280CMB ima energetsku efikasnost klase C. Ovaj model ima ukupni neto kapacitet od 387 litara, sa 277 litara kapaciteta frižidera i 110 litara kapaciteta zamrzivača.

Frižider koristi Smart Inverter kompresor i takođe, ovaj model ima Door Cooling+ i LINEAR Cooling™ tehnologije koje pomažu u održavanju konstantne temperature unutar frižidera.

Konačno oznaka C energetske klase ne treba da vas brine, jer C klasa po novom sistemu označavanja, odgovara klasi A+++ po starom načinu označavanja (pre marta 2021). Da se radi o skromnom potrošaču potvrđuje godišnja potrošnja energije ovog uređaja koja iznosi 174 kWh.

Frižider
foto: Sasomange

GORENJE NRC 619 CSXL 4WF

Još jedan model frižidera koji dolazi iz energetske klase C je model frižidera GORENJE NRC 619 CSXL4WF. Procenjena godišnja potrošnja energije ovog modela je 164,98 kWh.

Ovaj model ima inteligentni sistem koji je razvijen da održi konstantnu temperaturu u frižideru bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera. Frižider konstantno nadgleda način vašeg korišćenja i upravlja temperaturom, kako bi sprečio rast temperature, osiguravajući da hrana ostane duže sveža i smanjuje potrošnju energije.

Ovaj Gorenjev frižider takođe ima NoFrost Plus sistem, koji predstavlja jedan od najboljih sistema hlađenja na tržištu, ugrađen u zamrzivačkom delu, sprečava nakupljanje leda i mraza kako bi smanjio potrošnju energije.

Pogledaj super ponudu frižidera OVDE, a ukoliko želiš da ostaviš recenziju ili uporediš cene i izabereš onu najpovoljniju klikni OVDE.

SAMSUNG RB38A7B63S9-EF

SAMSUNG RB38A7B63S9-EF je kombinovani frižider sa donjim zamrzivačem koji nudi niz praktičnih i dodatnih funkcija za očuvanje hrane. Ovaj frižider spada u energetsku klasu C na skali od A do G. Iako nije najefikasniji, i dalje pruža sasvim dobru uštedu.

Naime godišnja potrošnja energije iznosi 169 kWh. Ako se uzme u obzir kapacitet ovog frižidera od 387 litara, to je i više nego pristojna potrošnja.

Inače, ovo je kombinovani frižider, i uključuje komoru od 279 litara za hlađenje i komoru od 114 litara za zamrzavanje.

Frižider je opremljen takozvanom Twin Cooling Plus tehnologijom. Ovaj sistem optimizuje temperaturu i vlažnost u frižideru i zamrzivaču, čime se održava hrana u najboljem stanju i štiti njen prirodni ukus i aromu.

SpaceMax tehnologija je još nešto čime se ovaj frižider može pohvaliti, a ona podrazumeva tanje zidove koji omogućavaju više prostora za skladištenje namirnica.

Miele KS 4383 ED

Miele KS 4383 ED je frižider koji nudi značajan broj funkcija za očuvanje hrane. Kada je reč o energetskoj efikasnosti ovaj frižider spada u energetsku klasu E na skali od A do G. Iako nije najefikasniji, ovaj frižider, ima potrošnju od svega 123 kWh godišnje, što je za frižider kapaciteta od 399 litara više nego skromna potrošnja.

Inače radi se o frižideru koji nema opciju zamrzavanja, a opremljen je Daily Fresh tehnologijom. Naime velika fioka sa kontrolom vlage omogućava optimalno čuvanje voća i povrća. Podesiv otvor na fioci održava vlažnost, produžavajući svežinu hrane.

Pored toga, vredna pomena je DynaCool funkcija. Ova funkcija obezbeđuje ravnomernu raspodelu temperature u celom frižideru. Bez obzira na nivo na kojem čuvate hranu, uslovi su svuda isti.

I na samom kraju police u vratima su izrađene od visokokvalitetne plastike i otporne su na grebanje, hemikalije i temperaturne varijacije. Takođe, mogu se prati u mašini za pranje posuđa.

Izborom energetski efikasnog frižidera značajan pre svega zbog smanjenja troškova za električnu energiju, ali i zbog uštede emisije ugljen-dioksida. Važno je napomenuti da savremeni frižideri koriste između 40 i 60 odsto manje električne energije od modela koji su prodati pre 2000. godine. I ta razlika sa raztvitkom tehnologije postaje sve veća.

Poslednjih godina se u Srbiji dosta radi na osvešćivanju kupaca o značaju energetske efikasnosti kod električnih uređaja. Ovo pokazuje i činjenica da je kupcima ovo postao jedan od presudnih faktora prilikom izbora električnog uređaja za domaćinstvo.

Mi se nadamo da će vam naš članak biti od pomoći prilikom izbora frižidera, nama ostaje samo da vam poželimo srećnu i uspešnu kupovinu.

Bonus video:

02:32

BENEFITI U NOVCU I OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE! Najvažnije poruke stručnog simpozijuma Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkan+

(Espreso/Sasomange/Dejan Bizinger)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.