koliko ćete vi potrošiti za prvi maj?
IZRAČUNALI SMO KOLIKO ĆE SRBE KOŠTATI PROSLAVA PRVOG MAJA: Bez OVE CIFRE ne idite u NABAVKU, cena ROŠTILJA "PRŽI"!
Vaskrs je prošao, a sledeći praznik zbog čijeg troška se preračunavamo je Prvi maj
Poskupljenja ne jenjavaju, ali se za praznovanje uvek nađe nešto novca.
Troškovi za vaskršnju trpezu su iza nas, a sledeći praznik koji mnogi u Srbiji obeležavaju je Prvi maj.
S obzirom na "divljanje cena" najbolje bi bilo unapred isplanirati kupovinu i troškove. Zbog toga smo izračunali koliko će ove godine koštati proslava.
Sinonim za Praznik rada za većinu je priroda i dobra atmosfera, a takozvani uranak nemoguće je zamisliti bez roštilja i pića.
Povrće:
Gde je roštilj, tu je i salata a cene povrća variraju u zavisnosti od pijace i marketa. Ono što se najčešće kupuje za Prvi maj je zelena salata, mladi i crni luk, paradajz i rotkvice.
Kilogram zelene salate košta od 40 do 70 dinara, dok je cena mladog luka od 35 do 50 dinara.
Kilogram crnog luka se može pazariti za 140, a negde i za 200 dinara. Paradajz košta od 250 do 300 dinara, dok su rotkvice oko 70 dinara.
Piće
Što se tiče pića, gajba piva je neizostavna stavka na spisku. U zavisnosti od brenda variraju i cene, ali se može kupiti za oko 1.500 dinara.
Dva litra popularnog gaziranog pića je oko 150 dinara, a ako je veće društvo u pitanju računajte na nekoliko flaša.
Dva litra gazirane vode košta 60 dinara, a ista je cena i negazirane.
Meso
Meso će, zbog aktuelnog poskupljenja, biti definitivno najveći trošak. Nakon što je Vlada Srbije u februaru donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine neke od njih su do sada poskupele i do 100 dinara po kilogramu.
Mnogi se odlučuju za kupovinu u mesari, jer smatraju da je tu meso svežije i kvalitetnije. Međutim, i cene su u mesara nešto "jače".
Cena očišćenog prasećeg mesa u mesari je 1.000 dinara, dok je jagnjeće meso 1.200 dinara. Praseće i jagnjeće pečenje košta oko 2.200. i 2.500 dinara.
Ko se odluči za kupovinu mesa u marketima može uštedeti novac, jer je ponuda mesa za roštilj nešto jeftinija. Za Prvi maj se najčešće kupuju ćevapi, roštilj kobasice i pileći file, a neko voli da na rešetku doda i svinjski but.
U marketima se kilogram ćevapa može kupiti za 700 dinara, dok je pileći file oko 740. Roštilj kobasice su od 600 do 650, a kilogram svinjskog buta oko 800 dinara.
Ostali troškovi
Gde je roštiljanje, tu je i ćumur koji se može kupiti za 510 dinara (3kg) u marketu. Naravno, i ovde cena varira.
Ko ne želi da pali vatru i ne uživa u pripremi mesa, može naručiti kilogram gotovog roštilja koji košta oko 1.500 dinara.
Naravno, hleb je još jedna neizostavna namirnica na spisku za Prvi maj, a najjeftinija vekna košta 57 dinara.
Kada se podvuče crta, proslava Prvog maja za četvoro ljudi, koštaće oko 8.000 dinara. Za širi krug ljudi, trošak će biti naravno biti i veći.
Salate:
Zelena salata (1kg): 40-70 dinara Mladi luk (vezica): 50 dinara Crni luk (1kg): 140- 200 dinara Paradajz (1kg): 250- 300 dinara Rotkvice (1kg): 70 dinara
Piće:
Gajba piva: 1.500 dinara
Gazirani sok (2l): 150 dinara
Gazirana voda (2l): 60 dinara
Negazirana voda (2l): 60 dinara
Meso (u marketu):
Ćevapi (1kg): 700 dinara
Pileći file (1kg): 740 dinara
Roštilj kobasice (500g): 650 dinara
Svinjski but (1kg): 800 dinara
Gotov roštilj (1kg): 1.500 dinara
Ostali troškovi:
Hleb (500g): 57 dinara
Ćumur (3kg): 510 dinara
Bonus video:
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!