CENE DOSTIGLE VRHUNAC
PEČENJARE ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Donosimo detaljan CENOVNIK tik pred Vaskrs, spremite DEBELE NOVČANIKE!
Cene su porasle, a oni poskupljenje pravdaju inflacijom
Najveći hrišćanski praznik, Uskrs, samo što nije, a ono koji praznuju uveliko pripremaju bogatu trpezu.
Neizostavna stavka na spisku potrebnih namirnica je meso. Oni koji ga nisu do sad obezbedili bi trebalo da požure jer je potražnja ogromna, ali neka pripreme debeo novčanik.
Cene u mesarama
Mnogima je najidealnija opcija da meso kupe u mesari, misleći da je meso tu svežije i boljeg kvaliteta nego u supermarketu, i ponuda jeste veća ali su i cene jače.
Mesare neće stavljati katance na vrata sve do nedelje, jer kako nam kažu iz jedne prestoničke mesare "neko voli da mu se sveže meso pripremi dan pred Vaskrs to jest u subotu, dok neki nemaju vremena za nabavku pa su primorani da to obave u poslednjem momentu".
Cene su porasle, a oni poskupljenje pravdaju inflacijom. Cena očišćenog prasećeg mesa u mesari je 1.000 dinara, dok je jagnjeće meso 1.200 dinara.
U istoj mesari u ponudi imaju i praseće i jagnjeće pečenje, a cena je 2.200. i 2.500 dinara.
Kažu da im se povećao obim posla več početkom ove nedelje, ali da očekuju najviše kupaca danas, sutra i prekosutra.
Uvek pred neki veliki praznik se poveća potražnja za pečenjem. Kod nas se cena mesa promenila još pre 3 meseca dana jer su svi troškovi poskupeli, ali sada pred Vasrks je nismo menjali niti planiramo. U ponudi ima još tako da građani ne treba da brinu da li će ostati bez mesa", otrkivaju nam iz jedne mesare u Beogradu.
Kilogram prasećeg pečenja po gradovima (u dinarima)
- Beograd 2.200
- Čačak 2.000
- Niš 1.900
- Pirot 1.900
- Valjevo 2.200
- Novi Sad 2.400
Cena prasića
Što se tiče cene prasića, oni preko 20 kilograma prodaju se za 500 dinara po kilogramu, a lakši su skuplji i prodavci na pijacama traže 600 dinara pa i više za kilo žive vage.
Dok se ranije moglo uštedeti kupovinom svežeg mesa u supermarketima, ove godine i na prazničnim akcijama teško može jeftinije da se nabavi sveže praseće i jagnjeće meso.
Prase od 20 kilograma žive vage košta najmanje 10.000 dinara. Na iznutrice otpada oko 20 posto, pa se dobije 15 kilograma svežeg mesa. U supermarketu na akciji to bi koštalo oko 13.500 dinara, možda i više, s obzirom na to da se sveža očišćena prasetina prodaje za 900 dinara po kilogramu. U oba slučaja mora da se plati da se ispeče, pa vi sad vidite da li su u pravu oni koji seljake prozivaju zbog skupog mesa.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!