OBIČAJI
PRINC MIHAILO KARAĐORĐEVIĆ ČUVA TRADICIJU SVOJIH PREDAKA: Pred Sretenje orezao prve grančice!
„Znači nam puno, to je očuvanje naše tradicije i neguje se koliko i sami vinogradi, tu su i naši sveštenici, princ, bez njega se ovaj čin orezivanja nikako ne obavlja
Polovina februara za sve vinogradare znači prvi povratak u zasade nakon duge i hladne zime. Običaji nalažu da se na Svetog Trufuna prvo pomoli Bogu, a zatim orežu grančice a tradiciju predaka i dalje čuva princ Mihailo Karađorćević koji ni ove godine nije zapostavio vinograd na Oplencu.
„Znači nam puno, to je očuvanje naše tradicije i neguje se koliko i sami vinogradi, tu su i naši sveštenici, princ, bez njega se ovaj čin orezivanja nikako ne obavlja. Nadamo se da će današnja molitva da nam pomogne da proširimo vinograde i da sve bude na boljitku“, rekao je Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I na Oplencu.
Običaj orezivanja loze upravo na Svetog Trifuna poštuje se u svim selima oko Topole, bilo da se vinogradi gaje na velikim površinama ili u okviru domaćinstva ali jedno je sigurno, danas su se domaćini pomolili Svetom Trifunu i orezali svoje čokote. U selu Lipovac već ima devet vinarija, neke su registrovane a druge su u fazi osnivanja, ipak rezidba u vinogradima uz običaje je obavljena a ovdašnji vinogradari su analizirali u kakvom su stanju vinogradi posle zime i kakva ih godina očekuje.
„Sveti Trufun je najpre naša slava, orezujemo lozu i to je tradicija koja se poštuje i nastavlja, za nas je početak vinarske godine. Vinogradi su dobro podneli zimski period, nema izmrzavanja, ako se nastave lepi dani mi ćemo rezati i čeka nas dosta posla“, kazao je Branislav Avramović, vlasnik vinarije.
Mladi vinar Nikola Krković, nastavio je tradiciju svoga oca i danas je orezao prvi čokot. Ističe da je ona narodna izreka „Vinograd hoće slugu a ne gospodara“ presudna za dobar prinos i da se mora raditi vredno cele godine.
„Prerađujemo grožđe sa osam hektara, uglavnom starijih sorti ali se prate i savremene sorte i moderni trendovi proizvodnje. Ne bavim se ovim profesionalno, moja prva ljubav je košarka, ali slobodno mogu reći da je ovo druga ljubav i da svaki slobodan trenutak iskoristim da dođem ovde. Sve obaveze se odlože kada je u pitanju Sveti Trifun, uvek dođem i orežem lozu jer se tako neguje naša tradicija, običaj i kultura“, kaže Nikola Krgović.
Vinogradari kažu da se “valja” na današnji praznik da se oreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Veruje se da ako je danas vedro biće suše, a ako je kiša biće rodna godina. Takođe se pripoveda da posle ovog dana zima polako počinje da popušta i sneg se topi.
(Espreso / RINA)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!