prste da poližeš
Britanci su odlepili na ova srpska jela: I vi ćete! (FOTO)
Srbi su poznati po hvaljenju svoje hrane. Bila ona masna, ljuta, kisela, slatka, slana - bitno je da je domaća. Jer domaće je najbolje! Britanski list Бritić (nije pogrešno napisano), magazin Srba u Velikoj Britaniji, napravio je Top 10 listu srpske hrane kao preporuku svojim komšijama sa ostrva. Iako napominju da svako ima svoj ukus, verujemo da bi se većina nas, delimično ili u potpunosti, složila sa ovim izborom! 10. Paprika Sveža, kisela, pečena ili punjena, uz doručak ručak i večeru, paprika oduvek bila jedna od glavnih namirnica srpske kuhinje. 9. Ajvar Ajvar ne pada daleko od paprike! Od pečene ili kuvane, ali ajvar je jedan od mnogobrojnih dokaza prisustva paprike u domaćoj kuhinji. Namazan na hleb, kao prilog ili salata. Sladak ili ljut, ali svakako ukusan, ajvar je neizostavan! 8. Proja Kad običan hleb dosadi, tu je proja. Ranije služena uz stara tradicionala jela i čorbe, danas je često prisutna kao omiljeno pecivo za doručak. 7. Pite i bureci Jelo od testa sa nadevom od sira, mesa, spanaća ili voća poreklom je iz Turske, ali su ga Srbi u potpunosti usvojili (i oko njega se stalno "svađaju" sa Bosancima). Omiljeni doručak i klopa za posle burnog noćnog izlaska. Čak i Britanci znaju da svaki Srbin ima svoj najbolji burek! 6. Supe i čorbe Ako niste nikada probali bakinu pileću supu predlažemo vam da isključite kompjuter, tablet ili smartfon i počente da molite prvu baku na koju naiđete da vam je napravi, savetuju naši zemljaci svojim britanskim komšijama. 5. Sarma Mleveno meso i pirinač zavijeno u listove kiselog kupusa - jelo koje u srpskom narodu ima kulti status. Legandarno jelo svih generacija! 4. Kiseli kupus Iako ga ne vole baš svi, naročto kad se ustoji u podrumu, kiseli kupus je prava zimska hrana, za koju autori tvrde da se njihovim britanskim prijateljim već mnogo dopala. 3. Pljeskavica Pravi se od različitih vrsta mesa, služi se vruća, sa različitm začinim i prlozima. Mnogo je volimo, samo nemojte da nam pričate da to srpska verzija Big Meka. Skoknite do Leskovca, svetske prestonice roštilja, i više na Mek nećete ni pomisliti! 2. Pršuta / šunka Ovde je već svima poorilično jasno koliki su Srbi mesožderi. Prvi obrok koji se nađe na trpezi kad gosti dolaze na ručak gotovo obavezno sadrži pršutu kao predjelo. Ona je uvod ostale mesne đakonije koje slede. 1. Ćevapčići Ma koliko da je ovaj izbor subjektivan, većina nas bi među svoje prijatelje iz inostranstva prvo odvela na ćevape. Ova nacionalna hrana (oko koje se takođe svađamao sa Bosancima) sigurno je najobožavanija roštiljska delicija srpske kuhinje! U svakom slučaju, pljeskavice su mnogo ukusnije kad izgledaju kao kobasice, zaključuju svoje preporuke Britancima njihove komšije Srbi! (Espreso.co.rs / ebritic.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!