ŠTA ĆE BITI
KAFIĆI I RESTORANI OSTAJU ZATVORENI DO DALJEG: Ipak, jedna mera bi mogla da OBRADUJE UGOSTITELJE
Medicinski deo Kriznog štaba, kao i prethodnih meseci nije za skidanje katanaca sa vrata ugostiteljskih objekata.
Pitanje koje se postavlja pred svako novo zasedanje Kriznog štaba jeste da li se očekuje popuštanje mera za ugostitelje. Da li će samo kafići sa baštama raditi, da li će biti skraćeno radno vreme ili će ostati ovako zatvoreni do daljnjeg?
Medicinski deo Kriznog štaba, kao i prethodnih meseci nije za skidanje katanaca sa vrata ugostiteljskih objekata.
Članovi medicinskog dela Kriznog štaba skoro da su saglasni da nije vreme za popuštanje mera. Jedini koji je ostavio mogućnost da se bar delimično to i dogodi jeste profesor dr Branislav Tiodorović.
- Ako bi se popuštalo sa merama koje se odnose na ugostitelje, važno je reći da bi to trebalo da se odnosi na bašte, jer na otvorenom manji je rizik od zaražavanja, ali uz maksimalno poštovanje mera - rekao je Tiodorović.
Sa druge strane, ekonomski deo Kriznog štaba već neko vreme zastupa tezu da bi trebalo olabaviti mere kada je reč o ugostiteljima. Njihov argument je jasan - korona nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza.
Zeleno svetlo baštama kafića
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je otvaranje ugostiteljskih objekata koji imaju bašte "realan zahtev u nekoj perspektivi” kada, kako je rekao, aktivnost virusa počne da pada.
- Nije istina da u kafićima ne može da se sprovede poštovanje mera, da se nose maske čak i kad se pije kafa. Ako hoćete da sprovedete to i te kako možete, ali problem nastaje što se u svemu uvek pretera. Mi smo vrlo sposobni da izbegnemo razne zabrane - rekao je Kon.
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda je predložio otvaranje svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.
- Bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcije, nego na kućnim žurkama - rekao je između ostalog Vesić.
Naveo je i da je takav zahtev zasnovan na tome što se veruje da je bolje da se ljudi okupljaju u kontrolisanim uslovima, gde može da uđe komunalna milicija i izvrši kontrolu.
Međutim, ukoliko i bude pala odluka na skraćeno radno vreme, gotovo je nemoguće da ono bude posle 18 časova. Moglo bi biti samo još kraće. Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima i veća kvadratura od one koja je ranije bila.
Zar korona postoji samo u kafićima i restoranima?
Vesić je čvrstog stava da kafići i restorani treba da rade jer ne postoji ni epidemiološko niti ekonomsko opravdanje za njihovo zatvaranje. I dodao da u suprotnom ispada da se korona širi samo u kafićima i restoranima.
– Zamislite koliko ljudi radi u nekoj fabrici ili državnoj upravi. Prema tome, nije pošteno reći da se korona širi samo u restoranima ili kafićima i donositi mere koje su samo medijski atraktivne. Priče da će kafići raditi samo do 14 sati su gluposti i bolje da ne rade uopšte jer svi znamo da se glavni promet u njima dešava posle 17 časova. Drugo, pitanje je koliko njih će uopšte želeti da se otvori. Moramo da radimo i to ne do 20 nego do 22 časa, uz striktno poštovanje mera – istakao je Vesić.
Nova sednica Križnog štaba se očekuje u toku ove nedelje, a do tada samo možemo nagađati koje će biti potencijalne nove mere ili ćemo i narednog vikenda piti kafu na klupama u parkovima.
Bonus video:
(Espreso/Blic)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!