NAŠE NOVINARKE SU PRAVILE MEDENJAKE PRVI PUT U ŽIVOTU: Pogledajte kako su ispali i glasajte za najslađe! (FOTO)
Novogodišnji medenjaci, Foto: Privatna arhiva

MIRIŠE CELA KUĆA

NAŠE NOVINARKE SU PRAVILE MEDENJAKE PRVI PUT U ŽIVOTU: Pogledajte kako su ispali i glasajte za najslađe! (FOTO)

Svoje domove ispunile smo mirisom prazničnih kolačića

Objavljeno:

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se ne raduje praznicima ili konkretno dočeku Nove godine. Kako bi se praznična atmosfera što više osetila domaćice prave razne ukrase i izmišljaju nove recepte. Svake godine je spreman novi recept kao izazov, a dame daju sve od sebe kako bi pokazale svoja umeća u kuhinji.

Ova godina je specifična, a kako bismo ostale odgovorne i ispoštovale mere koje preporučuje Krizni štab, odlučile smo da za Doček ostanemo kod kuće. Svoje domove ispunile smo mirisom prazničnih kolačića, a da sve malo začinimo odlučile smo da organizujemo takmičenje u pravljenju ovih medenjaka.

Zovemo se Ana i Milica, a ovo su naše novogodišnje kreacije:

Zdravo čitaoci, ja sam Milica i ovom prilikom vas pozivam da zavirite u moj dom. Praznična atmosfera se ovde može namirisati, te ću sa vama biti potpuno iskrena. Ove godine prvi put pravim novogodišnje medenjake, te je ovo bio neverovatno težak izazov za mene.

Zbog manjka iskustva u kuhinji odlučila sam da se ne odvajam od recepta i pratim bukvalno svaku reč koja je napisana. Proces pravljenja smese je bio veoma lak i ne brinite ako na početku pomislite da se smesa nikada neće sjediniti. Uz malo truda i upornosti ubrzo se sve pretvara u glatko testo kojim je lako manipulisati.

U receptu piše da ga nakon mešenja treba ostaviti da "odmori" te sam i taj korak ispoštovala i dok sam čekala namirisala kuhinju svežom kafom. Nakon što je testo odmorilo razvila sam ga oklagijom, vrlo tanko, jer će tokom pečenja malo narasti. Oblici se lagano izvlače, a nakon kratkog pečenja sledi težak posao, a to je šaranje.

Tu je već potrebna vaša mašta, tako da iskoristite sve što imate u kući, ali baš mislim na sve, jer kad krenete da šarate može vam poslužiti čak i polomljena plastična viljuška. Nemojte da zaboravite da je najvažnije da se vama dopadne krajnji rezultat, a ako pratite recept nemate gde da pogrešite.

Nadam se da su vam se dopali moji kolačići i da ćete sa nama podeliti svoju maštu i umeće u vidu novogodišnjih recepata.

Postupak je veoma jednostavan, a ove medenjake lako mogu napraviti i oni koji nemaju iskustva u pravljenju testa ili kolača.

Zdravo čitaoci, ja sam Ana i ne bih imala mnogo toga da dodam. Postupak je sličan, i iako bih sigurno više uživala u celom procesu da smo Milica i ja zajedno šarale mirišljave medenjake, svesne smo toga da je u ovom trenutku bolje da čuvamo sebe.

Pogledajte kako je izgledao čitav proces:

Ovo su sastojci koji su vam potrebni

Medenjaci:

  • 165 g meda
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g putera (ili margarina), mi smo koristili puter
  • 1 jaje
  • kašičica soda bikarbone
  • oko 550 g brašna (zavisi od ostalih sastojaka)
  • po želji cimet, đumbir, muskatni oraščić...

Glazura:

  • 1 belance i 250 g šećera u prahu, ili ukoliko ste kupili manja jaja - 2 belanca i 350 – 400 g šećera u prahu
  • boje po želji

Postupak

Medenjaci:

  • Medu (ne mora da bude skroz otopljen, može biti i na sobnoj temperaturi) dodati šećer u prahu i mešati da se šećer sjedinini, otopi i dodati omekšali puter. Ne mora da se smesa skroz sjedini, ali je važno da nema velikih grudvi.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Dodati jaje i opet mešati.
  • U drugoj posudi brašnu dodajte kašičicu soda bikarbone i začine (cimet, đumbir, muskatni oraščić, itd.) i lepo promešajte pa polako dodajte smesi od meda i putera
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Testo više neće biti za mućenje, ali će i dalje biti mekano i lepljivo. Stoga brašno dodavati postepeno pa mesiti.
  • Kada umesite, testo treba biti mekano i skoro lepljivo, te je možda bolje mešenje završiti na stolu.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Umotati u foliju ili kesu i staviti u frižider između sat i po i dva sata.
  • Brašnom posuti sto i razvući pa modlicama ili nožem vaditi medenjake.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Peći desetak minuta (zavisi od rerne) na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva

Glazura:

  • Belance ulupati u sneg.
  • Dodati oko 200 g šećera u prahu, smesa treba da bude gušća od jogurta.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Podelite smesu u nekoliko činijica i ostavite malo originalne smese ako vam je potrebna bela boja. U ostale činijice dodajte boje.
Novogodišnji kolači, Keksići, Medenjaci
foto: Privatna arhiva
  • Ukoliko nemate poslastičarske špriceve, sipajte u kese za zamrzivač i odsecite vrhove 2mm, da kada stisnete smesa polako izlazi napolje (možete koristiti i kašike ili viljuške i čačkalice, samo vodite računa o količini smese).
  • Kada budete naneli jedan sloj boje, pre šaranja sačekajte da se boja stegne.
  • Uživajte u svojim medenjacima, koristite ih kao dekoraciju ili ih podelite sa svojim najdražima!

Miličini medenjaci su ispali ovako...

1 / 3 Foto: Milica Drinčević

... a Anini ovako:

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Kako vam se dopadaju? Šaljite nam fotografije vaših medenjaka!

Srećni praznici!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.