BAHANALIJE U SRPSKIM KLUBOVIMA ZA VREME POLICIJSKOG ČASA! Žurke počinju u 17 časova i traju do jutra!
Žurke / Ilustracija, Foto: Profimedia

Ljudi, imate li gram mozga?

BAHANALIJE U SRPSKIM KLUBOVIMA ZA VREME POLICIJSKOG ČASA! Žurke počinju u 17 časova i traju do jutra!

Ugostitelji našli način da nadoknade gubitke

Objavljeno:

Pojedini ugostitelji, uprkos zabrani rada, i tokom pandemije koronavirusa našli su način da zarade neki dinar í nadoknade gubitke. Sve više kafića i restorana organizuju uveče tajne žurke, na koje dođe i po nekoliko desetina ljudi, najčešće mladih. Iako rizikuju i zdravlje, ali i velike kazne, kršenje uredbi videkao jedinu šansu za spas od bankrota.

Oko 20.000 kafića i restorana zatvoreno je od 21. marta, pa su svi ti ugostitelji do sada već na velikom gubitku. Računi, plate, unapred plaćeni muzički nastupi, a na sve to i kirije, veliki su teret za preduzetnike.

Čak i za one koji nemoraju da plaćaju kiriju gubitak zarade od nekoliko stotina ili čak hiljada evra dnevno ogroman je korak unazad, pa se na sve načine trude da koliko toliko ostanu u poslu.

Kako su neki od njih objasnili za „Alo!“, organizovanje žurki vide kao način za preživljavanje.

- Ja moram nekako da prehranim porodicu tokom vanrednog stanja. Video sam na internetu da se mladi raspituju za prostor, tako da sam priliku i iskoristio. Za iznajmljivanje prostora, sa čišćenjem nakon žurke, uzmem do 400 evra. Možda deluje mnogo, ali ja se izlažem velikom riziku - kaže sagovornik i dodaje da su ovu cenu ljudi spremni da plate bez mnogo razmišljanja.

Za ovu priliku posebno su „pogodni“ lokali koji nisu na vidnom mestu, smešteni u suterenima ili haustorima, ali i podrumima, potkrovlja, koji su centri postali gradskih dešavanja. Ja imam lokal, napravim atmosferu i ljudi koji dođu. Bude ih po 20-30, ne više. Niti ih ja posebno zovem, niti ih neko tera da ostanu. Jednostavno vole da budu tu. Svako dolazi na svoju odgovornost, pre nego što uđu kažem im da čuvaju odstojanje, a šta oni posle rade, ne gledam- priča M. A., koji piće služi s maskom na licu i dodaje da su mu gosti uglavnom mladi od dvadesetak godina, ali da ima i starijih gostiju.

Na žurke se, kako saznaje Alo.rs dolazi kao na dečje rodendane u osnovnoj školi, oko 17 sati, a sa njih odlazi kad prođe policijski čas, ranom zorom.

Dok je razlog za priređivanje ovakvih događaja strah od bankrota i borba ugostitelja za opstanak, razlozi za posećivanje tajnih žurki leže u želji mladih da očuvaju društveni status - objašnjava za „Alo!“ psiholog Emilija Stolić.

- Kada je posredi razmišljanje „mlad sam, neće to mene, idem samo na žurku kod proverenih ljudi“, obično se radi o nesvesti mladih. U najboljim su godinama, pa im u vrednosnom sistemu zdrave nije na prvom mestu - kaže naša sagovornica.

Lokali na crno i pre korone

U Srbiji, a naročito u Beogradu, i pre korone postojali su ilegalni kafici ili kafići bez dozvola za rad u kojíma su se okupljali miadi koji vole marihuanu ili baš stariji kojima su odgovarale niske cene pića koje su, naravno, bile takve jer viasnici nisu plaćali nikakav porez.

-Znači, imali ste dva tipa kafića, kako mi to kažemo, za mlade mangupe ili za pijanice. Nikada nije bio problem da takva mesta budu puna, a pošto nigde nisu zavedena, sad tek cvetaju-kaže MA, vlasnik kafića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.