NOVA GODINA PRAZNI DŽEPOVE SRBA! Za pravu trpezu POLA PLATE, ovo su NAJSKUPLJE STVARI (FOTO)
Pijaca / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Emilija Jovanović, Aleksandar Stojanović, Profimedia, Ilustracija

praznična atmosfera

NOVA GODINA PRAZNI DŽEPOVE SRBA! Za pravu trpezu POLA PLATE, ovo su NAJSKUPLJE STVARI (FOTO)

U duhu praznika uvek nam stiže i udar na džep

Objavljeno:

Budući da se bliži Nova godina i da je uveliko zavladala praznična euforija, svaka domaćica razmišlja i o prazničnoj trpezi.

Primera radi, ručak za novogodišnje praznike koštaće prosečnu četvoročlanu srpsku porodicu između 15.000 i 20.000 dinara, odnosno trećinu prosečne plate.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Na spisku za kupovinu hrane najčešće se nalaze: meso, sir i slatke đakonije, dok je na posnom spisku obično: riba, povrće i posni slatkiši.

Kako nas u januaru čeka i pripremanje trpeze za Božić, a uz već postojeću stavku komunalija i ostalih stalnih troškova, pravo je pitanje kako preživeti ceo mesec s ostatkom novca.

Tim povodom, otišli smo na pijacu kako bismo proverili cene uoči praznika.

Kako su nam kazali prodavci, uglavnom se sve dobro prodaje, a najviše meso, kao i voće.

Cene su slične kao prošle godine, malo variraju, ali ništa nije strašno. Sve ide dobro. Najviše se kupuje meso, voće kao i povrće. Pripremaju se ljudi za praznike, tako da smo zadovoljni prodajom," poručuju prodavci.

Od mrsne hrane, kupci često kupuju svinjsko meso čija se cena kreće po kilogramu od 450 do 670 dinara.

foto: Profimedia

Ovo su cene svinjskog mesa:

svinjski but 450 - 530 dinara

svinjski file 580 - 670 dinara

svinjski kare bez kosti 550 - 660 dinara

svinjski vrat 410 - 480 dinara

Inače, cena junetine i teletine u poslednjih šest meseci skočila je čak 30 odsto, pa je kilogram junećeg buta sada od 800 do 850 dinara, dok je teletina čak od 1.000 do 1.300 dinara za kilogram.

Mesari kažu da je prodaja junetine i teletine početkom godine opala, ali da je prilično poskupela pred praznike.

Takođe, prodavci kažu da potrošači najviše kupuju oslić koji se prodaje po cenama od 300 do 500 dinara, a po potražnji ne zaostaju ni skuša kao ni šaran čije se cene kreću od 300 do 700 dinara.

Dodaju da svake godine već od prvog decembra potrošaci naručuju unapred kako bi obezbedili dovoljnu količinu u slučaju nestašice pred post i posne slave.

foto: Aleksandar Stojanović

Ovo su cene ribe:

Živ šaran - 449 dinara

Šaran šnicla - 799 dinara

Filet losos - 2. 190 dinara

Obična pastrmka - 519 dinara

Losos pastrmka - 625 dinara

Oslić - 379 dinara, krupniji oslić 465, a filet 790

Skuša - 379 dinara

Filet som - 459 dinara

Osim ribe koja se podrazumeva na prazničnoj trpezi, voće je svakako neizostavni deo koji krasi svaku prazničnu trpezu. Primera radi, kilogram mandarina košta 120 dinara, dok je cena nara 130 dinara. Takođe, cene grožđa variraju od 130 do 150 dinara.

foto: Emilija Jovanović

Osim toga, cene sušenog voća su slične kao i prethodnih godina, primera radi, kilogram sušene višnje košta oko 1. 200 dinara, smokve od 500 do 600 dinara, dok se cena šljiva kreće oko 300 dinara, a kajsija od 600 do 900 dinara.

Isto tako, od koštunjavih plodova, kilogram lešnika košta oko 1. 000 dinara, i on je ove godine znatno skuplji.

Kupci veoma često traže med, tako da je cena livadskog oko 900 dianra, a bagremovog oko 1. 000 dinara. Takođe i bundevu, a rendana košta oko 100 dinara, dok je u kriškama oko 60 dinara.

Podsetimo, praznična euforija odraziće se i na trgovinske i ugostiteljske objekte, kao i pojedina javna preduzeća, koji će imati poseban raspored rada tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

foto: Profimedia

Kada je reč o velikim super marketima, većina će raditi, u utorak, 31. decembra do 18 časova.U sredu 1. januara i utorak 7. januara većina prodajnih objekata neće raditi.

Ostalim danima, svi marketi koji se nalaze u tržnim centrima radiće prema redovnom radnom vremenu.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.