ESPRESO INTERVJU
KUVAO JE ZA ELTONA DŽONA I BIL GEJTSA I OTKRIO ŠTA VOLE: Džemat je iz Bosne, a želi da otvori RESTORAN U BEOGRADU!
Njegovo ime zna celi svet, a u skorijoj budućnosti želi da otvori svoj restoran u Beogradu...
Edin Džemat je najbolji švedski kuvar!
Kuvao je za neka od najvećih imena dvedeset prvog veka, od kraljice Švedske do Eltona Džona i Bil Gejtsa, a uspeo je oduševi region, čitavu Skandinaviju ali i svet!
Džemat je svratio u redakciju Espresa kako bi sa nama podelio neka svoja iskustva i ispričao nam o svojim kulinarskim podvizima, uspesima na regionalnim takmičenjima ali i o svom privatnim životu iza napornog posla kojim se bavi već dugi niz godina.
Ima 35 godina, poreklom je iz Bosne a od 1995. godine živi u Švedskoj. Kaže da se u kulinarstvo upustio slučajno, a da mu je to zanimanje vremenom postalo jedna od najvećih ljubavi.
"Imali smo čas kulinarstva jednom nedeljno, oko sat vremena, i učiteljica mi je tada sa 12-13 godina rekla da bih trebao da postanem kuvar" , ispričao je on.
Edin je nakon toga odlučio da se odazove svom životnom pozivu i ubrzo je upisao kulinarsku gimnaziju odakle je sve krenulo. Nakon toga je krenuo da niže pobede na takmičenjima jedan za drugim - od školskih takmičenja pa sve do drugog mesta na svetu gde je bio kapiten zvanične reprezentacije Švedske.
"Video sam da u spremanju hrane može i da se takmiči i to me je privuklo, jako sam ambiciozan i imam takmičarski duh. Mesto kapitena u reprezentaciji Švedske je došlo tek na kraju. Prvo sam radio svuda po svetu, stekao iskustvo, počeo da radim u Švedskoj i otvorio svoj restoran koji sam vodio 10 godina, napravio ime, pobedio u manjim takmičenjima a onda su me pozvali, prvo u reprezentaciju, pa tek onda na mesto kapitena reprezentacije" , objasnio je.
Nakon tog takmičenja, prema njegovim rečima, dobio je ogromnu medijsku podršku. Samo takmičenje je pratilo između milion, i dva miliona ljudi.
"Bio sam jako razočaran kada smo osvojili drugo mesto. Falilo nam je svega 0,2 - 3 boda da budemo prvi" , priznao je.
Edin je dodatno objasnio da je nakon tog takmičenja bacio medalju u reku, a danas mu je "malo žao zbog toga".
"Drugo mesto je okej, ali je fokus bio na prvo. Kada se takmičim, idem da pobedim, a ne da učestvujem" , prokomentarisao je kroz smeh.
Kada su u pitanju velika svetska imena za koje je spremao hranu, Edin tvrdi da su Elton Džon, Bil Gejts i kraljica Švedske samo neka od, ali da su svi puno jednostavniji od "normalnih gostiju."
"Svi ti ljudi, kako se dobro sećam, godinama su vrlo jednostavni, nisu imali velike zahteve, Elton Džon je hteo vegetarijanski obrok, oni su puno jednostavniji od normalnih gosti, to su ljudi koji su vrlo jednostavni, nisu zahtevni, ali vole ukusnu hranu."
Kada je u pitanju hrana koju sam voli, Edin je objasnio da uživa u svemu - sezonski. Odnosno da mu iz godišnjeg doba u godišnje doba prija aktuelna hrana. Najmrskija mu je ipak, tvrdi, jesen.
"Nemam nešto najdraže, sve mi je najdraže sezonski, kada čekam proleće, jesen, zimu, taman kada sam se zasitio namirnica onda stiže drugo godišnje doba. Volim to što je u sezoni najaktuelnije, sve to ima neku svoju sezonsku ljubav koja je najlepša i najdraža" , objasnio je. " To doba koje je najmanje interesantno to je jesen, jesen je malo, ajmo reći mračna, obično nema dosta povrća, fokus je na korenove, a to mi nije najomiljenije godišnje doba, mada ima i to svoju čar i svoju ljubav."
Trenutno živi u manjem gradiću jer mu je kako tvrdi užubani život u metropolama pomalo dosadio. Živi sa devojkom, zajedno imaju psa kog je doveo iz Bosne a čuvaju i konja.
Svoj dan uglavnom započinje žitaricama, voli jednostavnu hranu, meso, povrće i voće, a ponekad kaže, na odmet nije i neka brzinska pasta.
Za budućnost planira da što češće bude na Balkanu. Kako je sam objasnio, u fokusu su mu Hrvatska, Bosna, Slovenija ali i Srbija. Voleo bi da otvori restoran u Beogradu.
"Trenutno živim u Švedskoj, ali ja gledam čitav Balkan; Hrvatska, Bosna, Slovenija, još više ću se fokusirati na Bakan, da budme što više ovde, da završim neke stvari i da napredujem u Skandinaviji. Možda otvorim neki restoran u Beogradu. Beograd je metropola, sve više raste i razvija se, to je neki cilj za budućnost."
Edin je takođe objasnio da posao vrhunskog kuvara zahteva puno posvećenosti i da je svremena na vreme naporan, kao i da se ranije osećao pod velikim pritiskom obzirom da su svi mediji u Švedskoj brujali o njegovim podvizima.
Ipak, voli svoj posao i ne planira da se povuče. Trenutno radi puno, ali ima više vremena da se bavi i drugim stvarima, pa mu je trenutni hobi igranje golfa.
Ono što je takođe interesantno a svakako ne sme biti izuzeto iz njegovog pozamašnog životnog opusa jeste i takozvani "Balkan box" - kutija koja sadrži balksanse kulinarske specijalitete.
"Cilj je da se građanima u Švedskoj približi naša balkanska kuhinja. Kutija se sastoji od tri pljeskavice, kajmaka, lepinje i nekoliko sarajevskih ćevapa. Skandinavcima se sviđa, a prodaje se u većini maloprodajnih radnji širom Švedske i Skandinavije generalno."
BONUS VIDEO:
DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!