TRBUHOM ZA KRUHOM
PROVELE SMO DAN RADEĆI U KAFIĆU KAO TOTALNE POČETNICE: Mislite da je lako šankerima i konobarima? E pa, i mi smo mislile (FOTO)
Konobarisanje je jedan od najčešćih studenstkih poslova u Srbiji. Novinarke Milena i Ana su odlučile da se oprobaju na jedan dan u ovom poslu
Jedna od najvećih briga koje mladi u Srbiji imaju jeste gde i kako pronaći posao.
Razmatrajući ovaj problem, dali smo se u potragu za poslom. Kako izgleda posao šankera i konobara, kakve nevolje njih čekaju u toku radnog vremena i da li su za to adekvatno plaćeni?
Naša potraga za poslom nije dugo trajala, šetajući dorćolskim ulicama, naišli smo na Kafe Bar 16, gde nam je menadžer rado izašao u susret i omogućio ovaj poslovni poduhvat.
Konobarisanje je ujedno i jedan od najčešćih studenstkih poslova u Srbiji.
Dobra stvar kod konobarisanja svakako je BAKŠIŠ!
U našem kafiću bakšiš se deli na kraju smene, što je, morate priznati, i više nego kolegijana opcija i to nam se jako dopalo.
Ovo mesto vas od prvog trenutka osvaja svojim prelepim enterijerom, besprekornim modernim stilom i naravno ljubaznim konobarima.
Novinarka Milena izrazila je želju da se oproba u šankerskom poslu. Prvo što je dobila bila je radna kecelja, kao i uputstva za rad. Ono što je sledilo bilo je brdo čaša i ostalog dodatnog posuđa za pranje.
- Ljudi su se konstantno smenjivali, neki su ispijali kafe, neki limunade, a neki bezalkoholne koktele. Čaše su se samo nizale, a moj posao je bio sve naporniji. Pritisak na slavini je bio malo slabiji, što je usporavalo moju efikasnost u šankerskom poslu, kaže Milena.
Najlepši deo posla je pravljenje koktela, gde možete ispoljiti svoju kreativnost i oduševiti goste sa nekim fantastičnim voćnim, alkoholnim miksom i popraviti im dan!
- Iz ovog iskustva, shvatila sam da ljudi zaista vole da ćaskaju sa šankerima o svakodnevnim temama.
- Pored svega lepo nabrojanog, ono što je meni delovalo kao najveća mana ovog zanimanja jeste što su vam većinu vremena ruke u vodi, predugo stajanje, zbog čega me kičma dosta bolela. Naravno, ono što je svakako neophodno jeste, spretnost. Ukoliko ste šeprtlja i stvari vam ispadaju iz ruke ničim izazvano, klonite se posla šankera! Nije baš najsrećniji izbor za studentski profit. SMEH!!!!!!
Novinarka Ana, imala je zadatak da obavlja posao konobarice. Instrukcije koje je dobila nisu bile preterano zahtevne, osim da je neophodno da bude ljubazna prema gostima, kao i da donese ispravnu porudžbinu.
- Na početku sam se uplašila da li ću se dobro snaći u ovom poslu. Nikada pre nisam obavljala ništa slično, ali sam znala da ne mogu ništa preterano da pogrešim, osim da prospem kafu ili neko piće po gostima, kaže kroz smeh Ana.
- Cela smena nije bila toliko naporna, ljudi koji su sedeli zaista su bili jako prijatni i fini.
- Možda je najteži deo posla bio kada sam morala da uslužim jednu ekipu stranaca. Porudžbina je bila ogromna, i pored toga morala sam postupno da im objašnjavam kakvi voćni šejkovi imaju u kafiću, kao i šta sve može da se kombinuje a šta ne.
- Mislim da nisam baš dobra za ovaj posao, obično sam trapava zbog čega sam morala da budem spora kada donosim porudžbine.
- Bakšiš bih izdvojila kao pozitivnu stvar ovog posla, a negativna bi svakako bila neophodna spretnost i brzina kada se dosnose porudžbine, naročito kada je kafić pun i kada morate da se provučete mimo svih ljudi koji sede.
Ana i Milena će se ipak vratiti novinarskom poslu, ali će i narednih dana istraživati poslove o kojima nisu ni sanjali.
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Otkrivamo vam SEDAM TRIKOVA da brže zaspite!
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!