10 najlepših biblijskih imena za vaše dete! Jedno od njih Srbi obožavaju da daju, tako se zove svaka druga beba
Beba, ilustracija, Foto: michael mcleod / Alamy / Alamy / Profimedia

divno značenje

10 najlepših biblijskih imena za vaše dete! Jedno od njih Srbi obožavaju da daju, tako se zove svaka druga beba

Predstavljamo vam imena i njihova značenja koja potiču iz Biblije, a popularna su kod nas, kao i koja značenja nose!

Objavljeno:

Mnogim mamama i tatama vera je bitan deo svakog dela života i važno im je da unesu svoju veru u detetov život. A ono s čim svako dete započinje svoj život je njegovo ime. Osim što će obeležiti početak njihovog života, uticaće i na njegov nastavak.

Predstavljamo vam imena i njihova značenja koja potiču iz Biblije, a popularna su kod nas, kao i koja značenja nose.

1. David (voljeni, ljubljeni, dragi)

David u Bibliji je drugi i najveći kralj Izraela, ali i prorok. Nakon obraćenja, David je doživeo velika mesijanska obećanja, a sastavio i brojne psalme. Zaštitnik je muzičara, pevača, pesnika i rudara.

2. Gabrijel/Gavrilo (Bog je moja snaga)

Arhangel Gabrijel ili Gavrilo u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavetu nagoveštava Zahariji da će mu se roditi sin Jovan Krstitelj, a Devici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

Beba
foto: Shotshop GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Sara (kneginja, princeza)

Prvo se zvala Saraja, a bila je supruga od Abrahama i „pramajka” Izraela.

4. Mihailo (onaj koji je kao Bog)

Prema Bibliji – arhangel koji se borio protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Prema tekstovima, vodi duše u raj. Često ga slikaju kao vojskovođu s mačem u ruci, a zaštitnik je policajaca i vojnika.

5. Magdalena (ona iz grada Magdale)

Beba
foto: Mindaugas Kurmis / Alamy / Alamy / Profimedia

Drugi deo imena Marija Magdalena, a znači Marija iz grada Magdale. U jevanđelju se spominje kao grešnica koju je Isus obratio. Sva četiri evanđelista spominju Mariju Magdalenu kao svedoka uskrsnuća Isusa Krista, takođe je prisustvovala Isusovom stradanju.

6. Noa/Noje (mir, utešitelj)

Noa je prema Bibliji bio deseti i poslednji od pretpotopnih praotaca Izraela. Priča o njemu nalazi se u Knjizi postanja. Noa spasava svoju porodicu i sve vrste životinja od potopa. Kasnije, Bog s Noom sklapa savez i izdaje zapovest da njegovi sinovi nasele zemlju. Iako je najpoznatija priča o potopu, Noa se takođe spominje i kao izumitelj vina i prvi poljoprivrednik.

7. Marta (vladarka, gospodarica)

U Bibliji je bila sestra Lazara i Marije, brižna domaćica u kući u koju je Isusu rado dolazio u Betaniji. Spominje se nekoliko puta. Sveta Marta je zaštitnica kuvarica i domaćica, a poseban je uzor u posvećivanju života kroz svakodnevne kućne poslove.

Beba, Roditelji, Novorođenče, Parovi
foto: Antonio Guillem Fernández / Alamy / Alamy / Profimedia

8. Toma (blizanac)

Apostol Toma jedan bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Toma je bio jedini apostol koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva, a prisutan je u sva četiri jevanđelja. Najlepša priča o nevernom Tomi je ona u kojoj susretne vaskrslog Hrista i uzvikne: „Gospod moj i Bog moj!”.

9. Marija (uzvišena, ona koja ljubi Boga)

Marija je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam. Nekoliko različitih Marija se spominje u Bibliji, ali je na prvom mestu Isusova majka Marija. Kao ime Isusove majke, simbol je čiste i duboke ljubavi. Već vekovima je to najraširenije ime u hrišćanskim zemljama, a postoje mnoge varijante. Ovo je jako često ime u Srbiji.

Blizanci, Bliznakinje, Beba, Bebe
foto: Ben Welsh Premium / Alamy / Alamy / Profimedia

10. Elizabeta/Jeslisaveta (Bog je savršenost)

Ime koje je rašireno po celom svijetu, a dolazi iz Biblije. Jeslisaveta je majka Jovana Krstitelja.

Bonus video:

00:13

Beba lici na tatu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.