Mnogi danas slave Svetu Petku, a ovo su najlepše čestitke: Domaćinu se obratite sa ovim porukama
Sveta Petka, slava, Foto: Zorana Jevtić, Wikipedia

veliki praznik

Mnogi danas slave Svetu Petku, a ovo su najlepše čestitke: Domaćinu se obratite sa ovim porukama

Mnogima je Sveta Petka krsna slava

Objavljeno:

Sveta Petka, poznata i kao Sveta Paraskeva, slavi se 27. oktobra. Ovaj praznik posvećen je svetici koja je poznata po svom životu posvećenom veri i pomaganju drugima.

Mnogima je Sveta Petka krsna slava.

Tada njeno ime domaćini prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejcindan.

Potom popiju vodu, sakupljenu s izvora uz manastire posvećene Svetoj Petki. Ta se voda naziva adžijazma. Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

Slava
Slavafoto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

Kako čestitati slavu?

Kada čestitate slavu, možete da kažete:

"Srećna slava! Neka ti Sveta Petka donese mir, zdravlje i sreću!"

"Srećna slava! Neka ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, radošću i blagostanjem!"

"Neka te Sveta Petka blagoslovi sa svim dobrim stvarima i donese ti sreću u životu!"

"Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća, i nek tamjan zamiriše sve nevolje nek izbriše, nek vas vodi vera prava i srećna vam krsna slava!"

Sveta Petka
Sveta Petkafoto: Wikipedia/public domain

"Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao!"

"Nemoj danas ništa da te brine, srećna slava domaćine. Na stolu je slavski kolač, žito i vino, trpeza je postavljena fino, (ime slave) se večno slavi, živi bili i da ste zdravi!"

Slava
Slavafoto: Zorana Jevtić

"Mili moji domaćini, uživajte u svemu što je pred vama, danas je vaša krsna slava i neka osmeh zablista na vašim licima. Dovoljno je samo da prepustite Bogu i on će vam podariti čvrstu volju i veru kojom ćete prevazići svaku prepreku u životu. Neka vam ovaj dan bude najlepši u životu i neka vaš dom oseti miris blagostanja. Neka vam je srećna krsna slava!"

Običaji i verovanja

Na ovaj praznik, kažu predanja, izbegavaju se svi teži poslovi u kući. Ovo važi za sve, a posebno za žene. Naše prabake su verovale da na taj dan nikako ne treba prati veš, šiti i ne sme se raditi težak posao, što se posebno odnosi na žene. Prema nekom starom običaju, mlade devojke treba da naberu cveće kojim će ukrasiti dom da bi u njemu vladali harmonija, ljubav i mir. Veruje se takođe da na ovaj praznik devojčicama treba obući nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila radost.

Bonus video:

00:13

Krsna slava Srpskе naprеdnе strankе – Svеta Pеtka

(Espreso/Mondo/Jana Desovski/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.