Prizori od kojih zastaje dah: Peščane dine zaslužne su za nastanak ovog blaga, nalazi se samo 2 sata od Beograda
Zagajička brda, Foto: Printscreen/Youtube/NeVeN

blago srbije

Prizori od kojih zastaje dah: Peščane dine zaslužne su za nastanak ovog blaga, nalazi se samo 2 sata od Beograda

Iako ne može da se tvrdi sa sigurnošću, veruje se da su ova brda nastala zahvaljujući nanosima peska sa dna Panonskog mora

Objavljeno: 12:35h

Na oko 90 kilometara od Beograda, u severoistočnom delu Deliblatske peščare, nalaze se Zagajička brda. Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.

Iako ne može da se tvrdi sa sigurnošću, veruje se da su ova brda nastala zahvaljujući nanosima peska sa dna Panonskog mora. Tačnije, zahvaljujući vetru koji je nanosio pesak formirana su uzvišenja koja su potom prekrivena tanjim slojem zemlje.

Većina njih dostiže visinu od oko dve stotine metara, dok se na 256 metara nadmorske visine nalazi najviše među Zagajičkim brdima, te su zato i okarakterisana kao najviša tačka na području Deliblatske peščare, navodi "Vikipedia".

Posebno iskustvo doživećete ako ovaj predeo posetite u proleće i leto, kada se sve zazeleni i kada priroda oživi, bićete u prilici da upoznate svu njegovu lepotu.

Inače, mnogi komentarišu kako Zagajička brda nestvarno podsećaju na ona sa najpopularnije "Windows" pozadine, te Vojvođani stalno govore da su njigova brda bolja njihovih.

Kako stići do Zagajičkih brda?

Ukoliko želite i vi da izbliza vidite ovu lepotu, od Beograda će vam biti potrebno tek oko dva sata vožnje. Putuje se preko Pančeva i stiže do sela Grebenac, odakle možete da nastavite i pešice.

Odatle je do Zagajičkih brda potrebno pešačiti tek nešto više od pet kilometara.

Na mestu koje se smatra najvišom tačkom Zagajičkih brda nalazi se i jedan spomenik, u vidu obeliska, bele boje. Prepoznaje se po meteorološkom stubu koji je namenjen merenju brzine vetra, a koji je vremenom podignut uz ovaj spomenik.

Međutim, nije poznato kada je tačno ovaj spomenik izgrađen.

Bonus video:

03:29

NIČE JOŠ JEDNA ZELENA OAZA U BEOGRADU! Zasađeno novih 1.500 sadnica na Košutnjaku u okviru nastavka projekta Zasadi drvo

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.