Slepi par ostao bez stana, 500 evra i mašine: Strahota u Borči, Hristina i njen verenik žrtve stanodavca iz pakla!
Stan, Foto: Privatna arhiva

jezivo!

Slepi par ostao bez stana, 500 evra i mašine: Strahota u Borči, Hristina i njen verenik žrtve stanodavca iz pakla!

Hristina i njen verenik prošli kroz agoniju zbog neodgovornog stanodavca

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Na Svetski dan belog štapa, posvećen podizanju svesti o izazovima sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, ove godine vam donosimo priču o Hristini i njenom vereniku, slepom paru koji su postali žrtve prevare stanodavca iz Borče. Njihova potraga za zajedničkim domom završila se pravom noćnom morom - ostali su ne samo bez krova nad glavom, već i bez novca i veš mašine.

Kako je Hristina ispričala za Espreso, stan su pronašli preko oglasa, dogovorili se sa stanodavcem da dođu da ga pogledaju, a kako Hristina nema potpuno oštećenje vida, na osnovu svetla koji je dolazio sa prozora, procenila je da je stan prostran i pristojan.

Njihova želja za stabilnim domom brzo je pretočena u akciju, dogovorili su se sa stanodavcem, platili depozit od 250 evra i prvu kiriju u istom iznosu i već nakon nekoliko dana odnosno 6. oktobara se uselili u stan. Tada počinje pravi horor.

Prva stvar koju smo primetili je da u stanu nema svetla, a na naše pitanje zašto ne rade sijalice, gazda nam saopštava da su u stanu jako loše instalacije i da nema svetla, i kreće da nas ubeđuje da nas je o tome obavestio i da je u oglasu naznačio, a nije tako", priča nam Hristina.

Stanodavac je tada otišao i obavestio ih da će sutra doći da popravi kvar sa instalacijama, kao i da će izneti svoje stvari koje su još uvek bile u stanu, iako je bio dgovor da će stvari izneti i pre nego što su se uselili.

Ja ne mogu da vidim tačno u kakvom je stanju bio stan, ali ljudi koji su ga videli na mojim fotografijama ne mogu da veruju da neko izdaje tako nešto", objašnjava nam sagovornica.

1 / 20 Foto: Privatna arhiva

Njih dvoje su nekako uspeli da prespavaju tu jedno veče, iako pristup kupatilu i kuhinji praktično nisu imali.

"Dogovor je bio da on odmah ujutru dođe kako bi sredio, ali on se pojavio tek uveče i to u alkoholisanom stanju, a kada je počeo da povezuje struju, krenula je priča da bi on morao da uloži 3.000 evra kako bi se taj problem rešio, kako je on nas obavestio da su instalacije u stanu loše, da ne radi nijedna utičnica i da nema svetla. Sreća u čitavoj toj stresnoj situaciji je to što je iste večeri moja mama došla iz Kragujevca kako bi nam pomogla da počistimo, tek od nje saznajem u kakvom smo stanu nas je primio", govori dalje Hristina.

I tu nije kraj njegovoj neodgovornosti. Kako kaže Hristina, čak ni smeće koje je bilo u stanu nije raščistio, već ga je prebacivao iz jedne torbe u drugu i tako ukrug.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

"Ja sam verovatno osetila neku vrstu sigurnosti kada je mama došla i krenula sam da vičem na njega i doživela nervni slom, na šta on nije imao nikakvu reakciju, pio je svoje pivo i samo stajao. Normalna osoba ne bi mogla da ostane hladnokravna na onakvu moju reakciju", priča Hristina sa gorčinom.

Tada ga je Hristinina mama zamolila da on izađe napolje, saopštila mu da će oni još jednu noć ostati tu u stanu i da im on sutradan vrati novac.

Međutim prava drama je tek usledila. Stanodavac je nestao, bez traga. Ne odgovara na pozive, uzeo je 500 evra, obezbedio vrata da ne mogu da se otvore samo ključem i nestao.

Svi naši planovi su se srušili. Nismo očekivali da ćemo ostati bez novca i bez stvari", kaže Hristina.

Oni su u međuvremenu bili primorani da nađu drugi stan, za šta su morali da pozajme novac i sada čekaju epilog.

"Kontaktirala sam policiju iste večeri, na šta sam dobila odgovor da ne treba da opterećujem liniju za hitne slučajeve takvim problemom i da se obratim sudu", dodaje Kristina i kaže da je obavestila advokata, ali da nema novca da plati njegov angažman i da će se cela agonija verovatno na tome i završiti.

Ova priča još jedan je podsetnik koliko su slepe i slabovide osobe ranjive u svakodnevnom životu. Oslanjajući se na reči i poverenje u druge, Hristina i njen verenik su postali žrtve ljudske pohlepe. Njihova borba za pravdu još traje, ali ovaj incident otkriva širu sliku - koliko su slepe osobe često prepuštene na milos i nemilost onima koji zloupotrebljavaju njihov položaj.

Svetski dan belog štapa treba da bude više od simboličnog obeležavanja. Potreban je veči angažman društva, jača pravna zaštita i prepoznavanje ovajvih sistuacija, kako bi se slepim osobama omogučio dostojanstven život bez straha od zloupotreba.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:30

NAŠE SVAKODNEVNO KRETANJE, NEKOME JE NEZAMISLIMO! Problemi osoba sa invaliditetom su ISTI: Prilazi, PARKING, LIFTOVI, RAMPE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.