Miholjsko leto do petka, a onda... Temperature drastično padaju, prvi sneg nam stiže i pre nego što smo mislili
Sneg u Beogradu, Foto: Beta Dragan Gojić

zahlađenje

Miholjsko leto do petka, a onda... Temperature drastično padaju, prvi sneg nam stiže i pre nego što smo mislili

U Srbiju stiže drastično zahlađenje, temperatura naglo pada

Objavljeno:

Danas će biti najtopliji dan ove sedmice, ali i do kraja cele godine sa temperaturom do 30 stepeni, a već u petak uslediće promena koja snižava temperaturu za oko 10 stepeni.

Meteorolog amater Ivan Ristić kaže za „Blic“ da će uz temperaturu između 15 i 20 stepeni u petak biti padavina, u subotu neće padati kiša ali će svežije vreme obeležiti vikend. Pojedini modeli najavljuju još jedan hladni front u nedelju popodne i prodor hladnog vazduha kroz bečka vrata, jedino ECMWF operativni model to ne vidi, daje toplije vreme i Miholjsko leto i 25 stepeni. Mislim da će ipak biti maksimalno oko 20 stepeni – kaže Ivan Ristić.

Smena sunca i oblaka

Jutra će biti sveža, u toku dana vreme će biti stabilno, ali ne treba očekivati u potpunosti vedro vreme.

Pojedini modeli predviđaju nastavak Miholjskog leta
Pojedini modeli predviđaju nastavak Miholjskog letafoto: Facebook/Ivan Ristić

-Sledeće nedelje ćemo imati smenu sunca i oblaka, međutim, sve ukazuje da će biti još promena i ima vremena za konkretne zaključke za sledeću nedelju. U svakom slučaju, očekujem prodor hladnijeg vazduha kroz bečka vrata. Detaljnije će biti jasnije za koji dan, ali sam za hladniju varijantu – kaže Ristić.

Prosečne temperature za oktobar i anticikloni

Kako je ranije rekao za „Blic“, drugu polovinu oktobra obeležiće temperature oko i malo iznad proseka, a višegodišnji prosek ili normala temperature vazduha za Beograd u oktobru je:

  • prva dekada minimalna temperatura 9-12 stepeni, maksimalna temperatura 19-22 stepeni
  • druga dekada minimalna temperatura 7-10 stepeni, maksimalna temperatura 16-22 stepeni
  • treća dekada minimalna temperatura 5-9 stepeni, maksimalna temperatura 14-18 stepeni

- Na vreme od oktobra do kraja februara uticaće sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg – najavio je Ristić u vremenskoj prognozi za jesen/zimu koju je uradio zajedno sa profesorom dr Aleksandrom Valjarevićem.

Sneg
Snegfoto: Nenad Kostić

Povremeni prodori hladnog artičkog vazduha

Ristić navodi da prema ECMWF srednjoročnom modelu postoji evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu kog će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha.

- U drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra ulazimo u hladniji period. Jutarnje temperature će se kretati od 5 do 10 stepeni, a maksimalne će biti između 10 i 15 stepeni. U pojedinim danima biće maglovito pogotovo u kotlinama i rečnim dolinama, gde se magla može zadržati veći deo prepodneva. Takođe, u pojedinim danima biće i kiše, a na planinama se očekuje po neka pahulja – zaključuje Ristić.

Bonus video:

09:55

PO OVAKVIM VRUĆINAMA DOLAZI I OVAJ TIHI UBICA Meteorolog najavio nešto mnogo gore od toplotnog talasa! OVO JE NAJAVIO ZA JESEN

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.