Da li znate koje je najpopularnije žensko ime na svetu? Svuda zvuči isto, mnoge devojčice u Srbiji ga nose
Devojčica, Foto: Petr Bonek / Alamy / Alamy / Profimedia

zvuči prelepo

Da li znate koje je najpopularnije žensko ime na svetu? Svuda zvuči isto, mnoge devojčice u Srbiji ga nose

Ovo žensko ime osvojilo je srca roditelja u čak 20 zemalja i trenutno je najpopularnije na svetu

Objavljeno:

Da li ste znali da je ime Sofija trenutno najpopularnije ime za devojčice širom sveta? Ovo ime, koje znači mudrost, osvojilo je srca roditelja u čak 20 zemalja, a evo i zašto.

Sofija nije samo ime, već fenomen koji prelazi granice jezika i kultura. Američki stručnjak za imena Laura Vatenberg ističe da je fascinantno kako jedno ime može biti tako univerzalno prihvaćeno u različitim delovima sveta. Njegova popularnost seže od Meksika do Rusije, od Argentine do Italije, čineći ga jednim od najčešćih izbora za novorođene devojčice.

Devojčice
Devojčicefoto: Profimedia

Gde je ime Sofija najpopularnije?

Sofija je ime koje dominira u mnogim zemljama. Pored Meksika, Rusije, Argentine i Italije, ime je izuzetno popularno i u Švajcarskoj, Estoniji, Čileu i Slovačkoj. U dvadeset zemalja sveta, Sofija se nalazi među tri najpopularnija imena za devojčice.

Koje su poznate Sofije?

Popularnost imena Sofija neki povezuju s uticajem poznatih ličnosti kao što su glumice Sofija Vergara i Sofija Loren. Njihov uspeh i popularnost mogli bi biti jedan od razloga zašto se roditelji odlučuju da svojim ćerkama daju ovo ime.

"Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi," objašnjava Vatenberg, naglašavajući globalni uticaj i prihvaćenost imena Sofija.

Bonus video:

02:26

ONA JE JEDINA DEVOJČICA KOJA IMA TRI VRSTE KOSE! Frizeri i lekari U ČUDU! Majka izjavila za Kurir: Iskreno, ne znam sta da radim

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.