Danas je Sveta Tekla! Veruje se da štiti žene, a narodno verovanje nalaže da na današnji dan obavezno treba da...
Sveta Tekla, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

praznik

Danas je Sveta Tekla! Veruje se da štiti žene, a narodno verovanje nalaže da na današnji dan obavezno treba da...

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći, i da se posle toga potpuno okrenula veri i Hristu i zaveštala na devičanstvo

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetoj prvomučenici Tekli, svetiteljki iz perioda ranog hrišćanstva.

Ova svetiteljka detinjstvo i mladost provela je kao i svaka devojka iz Ikonije, gde je rođena - učila je da veze, radi kućne poslove i spremala se za udaju. Međutim, kada joj je bilo 18 godina, Tekla je otišla na propoved apostola Pavla i ovaj događaj joj je iz korena promenio njen život.

Sveta Tekla
Sveta Teklafoto: Print Screen Youtube

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći, i da se posle toga potpuno okrenula veri i Hristu i zaveštala na devičanstvo. Besna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je najpre savetovala, a kada to nije urodilo plodom, tukla je Teklu i izgladnjivala je.

Kada ni to nije pomoglo, njena majka je otišla kod sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima.

Bačena divljim zverima

Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Privučen devojačkom lepotom, starešina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je devojka uspela da pobegne, optužio ju je kao "hrišćanku koja se gnuša braka". Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, one nisu ni dotakle Teklu. Starešina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Posle ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mesto posvetivši se iscelivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave.

Videvši da ne može da pobegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i verne Hristove neveste Tekle.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Zbog ljubavi prema Bogu, koju je pokazala za života, ova svetiteljka se uzima kao primer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Veruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole.

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i veruju.

Bonus video:

04:25

ZAPOČNI MOLITVU ZAHVALNOŠĆU, A NE ONIM ŠTO TI NEDOSTAJE Vladika Petar o molitvi: Vapaj čoveka u problemu svodi se na TRI POTREBE

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.