"Čim im deca odrastu, prodaju kuću i...": Ivana se preselila u Holandiju, pa ostala u šoku zbog života starih ljudi
Holandija, Foto: Profimedia

Ispovest

"Čim im deca odrastu, prodaju kuću i...": Ivana se preselila u Holandiju, pa ostala u šoku zbog života starih ljudi

Ivana batalila siguran posao u Srbiji, pa se zbog ljubavi preselila u Holandiju

Objavljeno:

Ivana Hološević (49), diplomirani sociolog i master menadžer iz Bele Palanke, siguran posao u opštinskoj upravi te opštine i život u malom mestu u kome se svi poznaju, zbog ljubavi prema jednom čoveku zamenila je potpuno novim životom u holandskom gradu Os.

Ivana je kazala da je nekoliko stvari fascinira od samog preseljenja u Holandiju, a to su neverovatna briga o starima, o zelenilu i poljoprivredi i neprestana izgradnja puteva.

Holandija
Holandijafoto: Profimedia

- Odlaskom u penziju ljudi u Holandiji započinju jedan lep život ispunjen brojnim aktivnostima koje vole, a kojima nisu stizali da se bave u dovoljnoj meri dok su radili. Maltene svi su uključeni u različite radionice, slikaju, pevaju u horu, rekreativno se bave nekim sportom koji je prilagođen za starije osobe i svi voze bicikle kao i mladi Holanđani. Biciklističke staze su ovde na svakom koraku i kada u pretraživaču ukucate neku lokaciju pokazaće vam dolazak i biciklističkom stazom - kaže Ivana.

Prema njenim rečima, Holanđani, nakon što im deca odrastu i osamostale se, praktikuju da prodaju porodičnu kuću i presele se u stan u stambenoj zgradi koja je isključivo namenjena za stare.

- Stope poreza za kuće i stanove su velike i oni ne žele da imaju tako veliki izdatak za stambeni prostor koji ne koriste. Odlučuju se ili da kupe ili da zakupe stan manje kvadrature, ali u zgradama u kojima nema mladih i dece, pa im je mir zagarantovan. U takvim zgradama u prizemlju po pravilu postoji restoran gde mogu da se hrane, a u prizemlju se nalaze i zajedničke prostorije gde se druže i vikendom organizuju zabave. Mnogi mladi Holanđani volonterski brinu o starim ljudima - objašnjava ona.

Dodala je da sve stambene zgrade u Holandiji, bez obzira da li su namenjene starima ili ne, imaju u prizemlju police gde stanari ostavljaju stvari koje im ne trebaju.

Amsterdam
Amsterdamfoto: Profimedia

- Tu najmanje ima garderobe, uglavnom su različiti ukrasi, posuđe i mali kućni aparati. Holanđani baš vole da ukrašavaju svoje stanove različitim sitnicama, a kada žele da ih promene ostave ih na police. Niko se ne stidi da uzme te stvari, naprotiv, smatraju da je to nešto sasvim normalno jer su vrlo štedljivi i smatraju da nije dobro bacati stvari koje mogu još da se koriste - izjavila je Ivana.

Prema Ivaninim rečima, Holanđani se veoma brižljivo odnose prema svojoj okolini i naravno nigde ne možete da vidite bačen komadić papira, a kamoli divlju deponiju.

Prema njenim rečima život u Holandiji nije preskup. Velika stavka u kućnom budžetu jeste zakup stana ili kuće, dok su cene hrane i garderobe približne onim u Srbiji.

Bonus video:

00:34

Stigli gastarbajteri na Peštersku visoravan

(Espreso / Niške vesti / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.