Predstavljena „Riznica” – prva nacionalna čitanka: Evo šta će sve iz nje učiti đaci!
Učenica, Foto: RTS Printscreen

novitet u školama

Predstavljena „Riznica” – prva nacionalna čitanka: Evo šta će sve iz nje učiti đaci!

Đaci prvog i drugog razreda u svim osnovnim školama će ih narednih dana dobiti besplatno

Objavljeno:

Ukupno su urađene četiri ove knjige. Prva je predstavljena, u toku ove školske godine stići će u ruke učenika i druga za osnovce trećeg i četvrtog razreda, treća za đake od petog do osmog razreda osnovne škole i četvrtu će srednjoškolci koristiti od prvog razreda do mature

Srbija je naša zajednička kuća. Volimo je zato što u njoj rastemo, učimo, stvaramo i radujemo se... Kada nešto volimo, želimo da to čuvamo, negujemo, da ga unapređujemo. Iz takve ljubavi nastala je „Riznica” – nacionalna čitanka za đake prvog i drugog razreda osmoletke, kako su na samom početku ove knjige čitaocima objasnili njeni autori Zorana Opačić, Jelena Jugović Jovanović, Biljana Ivković i Jelena Nedović. Prva nacionalna čitanka namenjena najmlađim školarcima koji nastavu pohađaju na srpskom maternjem jeziku predstavljena je juče u Vladi Republike Srbije. To nije zbirka tekstova iz kojih đaci treba da nauče definicije već obavezno nastavno sredstvo čija je svrha razvijanje svesti o identitetu i negovanje tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Republici Srbiji, istakla je u uvodnom obraćanju prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete. Podsetila je da je inicijativa za izradu nacionalne čitanke potekla od predsednika države Aleksandra Vučića, da je značaj nacionalne čitanke istakao i premijer Miloš Vučević u svom ekspozeu. Prvi korak u realizaciji ovog projekta bio izmena Zakona o udžbenicima, nakon čega su raspisani javni pozivi za autore i recenzente. Posao je poveren javnom izdavaču – Zavodu za udžbenike. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja spremio je materijale za nastavnike razredne nastave, odnosno učitelje, u kojima je objašnjeno kako da koriste nacionalnu čitanku u radu s učenicima. U toku ove školske godine, kao što je predviđeno zakonom, i ostali učenici će dobiti ove knjige, ukazala je ministarka prosvete. Ukupno, kako je rekla, biće urađene četiri nacionalne čitanke. Prva je juče predstavljena, u pripremi su i u toku ove školske godine stići će u ruke učenika i druga za osnovce trećeg i četvrtog razreda, treća za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i četvrta nacionalna čitanka koju će srednjoškolci koristiti od prvog razreda do mature.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Tamara Trajković

– U narednim danima nacionalne čitanke za đake prvog i drugog razreda biće distribuirane svim školama i učenici će ih dobiti besplatno. Uverena sam da će im to biti jedna od omiljenih knjiga, da će imati posebno mesto u našem obrazovno-vaspitnom sistemu i da će u svakom učeniku podstaći osećanje ljubavi i ponosa prema svojoj zemlji. Razvijanje nacionalnog identiteta je važno, kao i razvijanje poštovanja i uvažavanja različitosti. Nacionalna čitanka motiviše sticanje novih saznanja i istovremeno razvija ljubav prema otadžbini i svim njenim stanovnicima – ukazala je ministarka Đukić Dejanović.

Suštinu nacionalne čitanke razjasnila je prof. dr Zorana Opačić, jedna od autora, a kako je rekla, ova knjiga treba da koristi đacima, nastavnicima i njihovim roditeljima u važnom zadatku – negovanju pre svega osnovnih ljudskih vrednosti, da ih nauči kako poput Ježurke Ježića Branka Ćopića, koji se izučava u prvom razredu osnovne škole, voleti svoj dom u najužem i najširem smislu.

– Nije lako nekome ko je na tako malom uzrastu, sa sedam i osam godina, objasniti pojam identiteta. Identitet je slojevita kategorija. Svako od nas je član svoje porodice, nosimo nasleđe svojih predaka, svako raste u svom zavičaju, sva deca su đaci neke škole, prijatelji, vršnjaci, stanovnici svoga mesta i svoje države. Svako od nas baštini svoj maternji jezik, književnost, umetnost, nauku, kulturu i svakoga od nas sve to oblikuje kao ličnosti i kao društvena bića. Uloga ove čitanke je da blago usmerava učenike u prepoznavanju aspekata vlastitog bića, da im pomogne da upoznaju najviše vrednosti svoje kulture ali i da razviju svest o raskoši svih kultura koje žive u državi Srbiji. Najmlađe i najbolje od nas permanentno treba učiti prijateljstvu, poštovanju, međusobnom uvažavanju, ljubavi prema sebi i drugima i sigurna sam da svaki učitelj u svojoj učionici to govori svojim đacima. Nadam se da će im u ova čitanka u tome pomoći – sumirala je Opačićeva.

Škola
Školafoto: Zorana Jevtić

Sadržaj „Riznice”, kako je pojasnio Stefan Paunović, direktor Zavoda za udžbenike, određen je planom i programom nastave i učenja predmeta koje izučavaju učenici prvog i drugog razreda i to su srpski jezik, svet oko nas, muzička i likovna kultura. Koncipiran je u pet poglavlja pod nazivima: „Ovo je priča o meni”, „Ponosim se svojim jezikom i pismom”, „Kako raste znanje”, „Kako raste kultura” i „Srbija u mom srcu”.

– Sadržaji su međupredmetno povezani na način da se postepeno uvode teme kojima se pojašnjavaju pojmovi domovine i otadžbine, predstavljaju značajne ličnosti naše kulture, važne institucije, prirodne lepote. Uopšte, ukazuje se na osnovne ljudske vrednosti. Projekat nacionalnih čitanki je početak rada na razvoju celovitog pristupa predstavljanju kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina putem vaspitno-obrazovnih sadržaja. Timovi autora, urednika, ilustratora i recenzenata radili su združeno i posvećeno da bi se taj cilj postigao. Uveren sam da će „Riznica” kod učenika podstaći osećaj ponosa, ljubavi, brige i poštovanja prema svojoj kulturnoj i prirodnoj baštini i da će postati metodološki uzor u razvoju udžbenika kao najvažnijeg nastavnog sredstva – rekao je Paunović.

Da nacionalna čitanka nije nov pojam, imali smo je i ranije u pedagoškoj baštini, a postoji i u drugim zemljama, pojasnio je Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Napomenuo je da nastavnici ne treba da strahuju da će im korišćenje i ove knjige u nastavi biti dodatni teret, već da ona treba da bude smernica i inspiracija za kreativno vođenje časova i svojevrstan model kako treba da izgledaju i svi ostali udžbenici.

Bonus video:

01:02

Samo ona od dečaka napravi muškarca, treba da se vrati ta životna škola: Evo šta kažu Čačani o vraćanju obaveznog vojnog roka, mladići složni - išli bi u vojsku da se spremimo fizički

(Espreso / Politika / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.