Kada će pasti prvi sneg u Srbiji? Zima će biti žestoka, možda i najhladnija u poslednjih 10 godina
Sneg, Foto: RINA

prvi sneg

Kada će pasti prvi sneg u Srbiji? Zima će biti žestoka, možda i najhladnija u poslednjih 10 godina

Kraj septembra i početak oktobra donose promenu vremena i osetan pad temperatura

Objavljeno:

Početak novembra ili kraj novembra i početak decembra, to su datumi kada prvi sneg može da se pojavi u Srbiji. Tada se očekuje prodor hladnijeg vazduha u našu zemlju. Ova zima obećava kada je sneg u pitanju, a u Beogradu se očekuje oko 15 dana sa snegom, kaže meteorolog amater Ivan Ristić za "Novosti".

Kako navodi meteorolog, prema pvim prognozama, nadolazeća zima biće hladnija nego što smo inače navikli. Temperatura će od druge polovine oktobra biti u konstantnom, postepenom padu.

- Kada bude počela prava zima, kalendarski od decembra, ona neće posustajati, a trajaće i u januaru, i u februaru. Temperature će u Beogradu biti do -10 stepeni, dok će maksimalne temperature biti oko nule. Očekuje se 15 dana sa snegom u Beogradu, uglavnom u januaru i februaru. Biće buno dana sa snegom, ova zima obećavava - kaže Ristić za "Novosti" i navodi da su procene takve da će ova zima biti najhladnija u poslednjih 10 godina.

Sneg na planini
Sneg na planinifoto: RINA

Drastičan pad temperature, pa miholjsko leto

Ristić navodi da kraj septembra i početak oktobra donose promenu vremena i osetan pad temperatura sa 30 stepeni u petak i subotu na oko 15 stepeni u nedelju i ponedeljak.

- Početak oktobra uz smenu sunca i oblaka koji mogu doneti kišu biće svežiji, a najviše temperature između 17 i 22 stepena. Prema kraju prve dekade doći će i do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska tako da ćemo ući u takozvano miholjsko leto, period baš oko Miholjdana 12. oktobra. Najviše temperature u tom periodu biće oko 25 stepeni - ističe Ristić.

Kaže da MJO indeks ulaskom u fazu 2 početkom oktobra kao i srednjoročni ECMWF model ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra.

- Ove jeseni cirkulacija na planeti a naročito iznad Evrope je promenjena, a postoji evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha - zaključuje Ristić.

Bonus video:

06:36

Kiša je pala tamo gde nikada nije, sneg je pao delu Amerike Stručnjaci o nesvakidašnjim vremenskim uslovima 2024. godine: Da li nas očekuju obilne padavine?

(Espreso/Novosti/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.