Dunav preplavio deo korita, došao i do kuća: RHMZ izdao upozorenje! Evo kada stiže vrh talasa
Dunav, Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju

Dunav preplavio deo korita, došao i do kuća: RHMZ izdao upozorenje! Evo kada stiže vrh talasa

Vlasnici vikendica na Dunavu, već su pripremili svoje domove

Objavljeno: 10:59h

Ciklon Boris pogodio je centralnu Evropu i izazvao poplavni talas. Velike reke širom Evrope preplavile su svoja korita i izlile se u gradove, a vodostaj je počeo da raste u regionu, pa i kod nas.

Juče su Srbiju pogodile vesti da je u blizini Bezdana Dunav već preplavio deo korita i došao do kuća i lokala koje se nalaze uz obalu. U ovom podneblju Dunav je juče dostigao visinu od 580 centimetara, što je još uvek podaleko od 700 cm, što je ujedno i granica za početak vanredne odbrane od poplava, ipak RHMZ upozorava da nam u predstojećim danima tek sledi rast.

U upozorenju koje je RHMZ objavio na svom zvaničnom sajtu navodi se da se vrh talasa očekuje kod Bezdana 25. septembra, do Apatina će stići 25/26. septembra, 26. će biti u Bogojevu, dok nas kod Novog Sada očekuje samo dan kasnije 27. septembra.

Dunav
Dunavfoto: Beta Dragan Gojić

Vlasnici vikendica na Dunavu, već su pripremili svoje domove, tako da im se vrednije stvari nalaze na spratovima kuća, a mnogi strahuju da će im poplave uništiti domove, ipak nadležni ističu da nema razloga za strah od poplava.

- Svi raspoloživi kapaciteti Sektora spremni da reaguju ukoliko bude bilo potrebe. Primarno mislim na vatrogasno-spasilačke jedinice, odnosno specijalističke timove za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije, kako bi se pravovremeno reagovalo ukoliko bude bilo opasnosti od bujičnih vodotokova, te ukoliko budemo morali da vršimo evakuaciju i spasavanje stanovništva - poručio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije za Tanjug.

Bonus video:

01:42

Dunav je veliki, ali pobediv

(Espreso/Telegraf/Anđelija Grujić/Agencije/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.